понеділок, 4 березня 2019 р.

Юрій Щербак: «Бувають епохи, коли публіцистика важливіша за красне письменство»


Книга для тих, хто думає,
що можна домовитися із Путіним

Відомий письменник, дипломат, міністр, біолог, громадський діяч Юрій Щербак має великий досвід осмислення значних подій сучасної історії, в першу чергу, історії України.







Його книги, статті, інтерв’ю, виступи на різних міжнародних заходах свідчать про його великий аналітичний розум та добру обізнаність в багатьох сферах сучасного життя. На нього не впливають політики чи олігархи. Таких людей в нашій державі не так вже й багато і їх думка про наше сьогодення, а також, про наше майбутнє, надто важлива. 


📙 Щербак Ю. Україна в епіцентрі світового шторму: оцінки, прогнози, коментарі. – К.: Ярославів Вал, 2017. – 360 с.


Саме про це його книга «Україна в епіцентрі світового шторму…». В першу чергу, як сказав сам автор:
«Фактично – це книга про Росію, про імперських, сталінських демонів, які визначають її внутрішню і зовнішню політику, про ідеологічну підготовку та обґрунтування агресії проти України».
Чому Росії конче необхідне панування над Україною, чому вона не допускає навіть думки про звільнення нас від свого впливу?

Юрій Щербак пояснює це так: 
 «Шовіністична логіка Росії, яка не визнає самостійного існування української нації, допровадила РФ до збройної агресії проти України… Це явище всесвітньо-історичне, глобальне. Це зіткнення двох цивілізацій: цивілізація минулого, середньовічних деспотів, де панують інквізиція, ЧК – НКВД – МГБ-КГБ – ФСБ, гестапо і СС, таліби та зарізяки ісламської держави, й цивілізації майбутнього, заснованій на повазі до прав людини і прав народів на вільне існування. І сьогодні ще не відомо – хто переможе в цьому зіткненні. Кровавий шторм історії, який лютував наприкінці ХХ – на початку ХХ1 ст. на Балканах, Близькому Сході та в Центральній Азії, змістився на українські землі, перетворивши їх на захисний східний рубіж Європи, який захищає майбутнє».
Автор в своїх детальних аналізах і порівняннях часто звертається до історії Другої Світової війни. А чи можна було домовитись з Гітлером, щоб він не розпочинав війну, щоб припинив свої плани по захопленню європейських народів? Чи можна було домовитись між собою Сталіну і Гітлеру? Так, вони тимчасово домовились в 1939 р. і поділили між собою частину Європи, але війну це не зупинило. Чи можна з ворогом домовитись, не здавши свої інтереси? Ніколи! Що треба зробити, щоб зупинити агресора? Юрій Щербак відповідає – тільки, об’єднавшись проти нього зі всім світом, діяти разом! Разом, єдиним фронтом засудження агресії і єдиним голосом протесту, а не заграванням і пропозиціями якось домовлятися - це завжди віддати щось взамін на щось, здавати своє.

Прочитавши цю книгу, чітко розумієш, що історія ніколи не вчить більшість народів, люди повторюють ті ж самі помилки минулого. Але треба ж якось достукатись до свідомості мас і кожному з нас теж потрібно згуртувати всі свої зусилля на зміцнення своєї держави, адже повернення України в минуле під вплив Росії ще можливе, загроза знову стати частиною російської імперії ще існує. 

Що можемо ми - пересічні громадяни зробити, щоб запобігти цьому? Мабуть, більше думати і більше читати таких книг, щоб розібратися в сьогоднішній історичній ситуації та швидше ставати справжніми українцями. Працювати для України, зміцнювати Україну, щоб вистояти…

Чи дослухаються читачі цієї книги до висновків письменника? Наскільки переконливі його аргументи? Чи впливає письменник на народ та його еліту?

Юрій Щербак на це відповідає: 
«Не вірю, що письменник може відігравати важливу роль на будь-якому етапі геополітичних ігор. Це не вдавалося нікому. Але вірю, що за певних обставин (посилення книжки через кінематограф або телебачення) слово може якимось чином впливати на суспільну думку. Але в будь-якому разі слово письменника може і має стати документом певної епохи. Протестом проти гвалтування цілого народу. Мовчання – не золото, а свинець у серці розстріляного народу».
P.S. В доповнення до розкриття теми рекомендую подивитись художній фільм під назвою «Темні часи» (Великобританія, 2018).


Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар