понеділок, 20 травня 2019 р.

Зажинок травня: весняна "ГРАНЬ"


Весна – пора пробудження, коли дбайливі господарі поспішають обробити й засіяти землю, аби мати під осінь рясні плоди. А от у членів літературно-мистецького клубу «Грань», навпаки, весна видалася досить урожайною на нові книги, цікаві та знакові події. 




Яким же був зажинок травня? Про все по порядку. 

Кожна зустріч у клубі «Грань» є довгоочікуваною, адже не схожа на попередню. Його куратор, Антоніна Колієнко, для «творчих гурманів» завжди готує щось новеньке й пізнавальне.



Цього разу родзинкою її літературно-мистецького огляду став Джером Клапка Джером – англійський письменник-гуморист, драматург, якому 2 травня виповнилося 160 років від дня народження. Нашому читачеві цей письменник відомий як автор бестселеру «Троє в одному човні, не рахуючи собаки». В новелі описується низка комічних ситуацій, в які потрапляють друзі під час подорожі Темзою. Їхніми прототипами стали справжні друзі Джерома. 

За перші 20 років у всьому світі було продано більше мільйона екземплярів цієї книги. Її зміст взято за основу численних кіно-і телефільмів, радіопостановок, п’єс, мюзиклу. Це принесло письменникові фінансову незалежність, однак подальші твори, в тому числі продовження «Троє на колесах», уже не мали того успіху. Та все одно його твори продовжують читати наші сучасники, тому їх можна побачити на полицях магазинів, а також у фондах Сумської центральної міської бібліотеки ім.Т.Шевченка.







Першою приємною новиною зустрічі було вітання від Івана Ліва, яке з Лебедина привіз керівник клубу Віталій Меланич. Він повідомив про те, як трудиться колега по перу всупереч погіршенню стану здоров’я, як переймається долею кожного з друзів-гранян.
  
Для них він передав книгу, яка щойно вийшла з друку. Вона має своєрідну назву із сатиричним підтекстом «Ну, заєць!»

Це видання презентував як видавець і давній товариш Микола Ремньов

Він зробив короткий огляд усіх книжок, які належать перу Івана Ліва, наголосивши на тому, що автор притримується трьох напрямків у своїй творчості: критики влади, власне лірики та прози.

Джерелом натхнення для письменника є саме життя, тож прозові твори у нього є мемуарними, що є дуже цінним для подальших поколінь. Іван Васильович передав друзям у подарунок свою нову книгу із оригінальними віршованими дарчими підписами.




Не відстала від нього й шанована Жанна Гапеєва, якій попри солідний вік (цього літа їй виповнюється 82 роки), вдається здивувати й порадувати прихильників своєї творчості виходом нової поетичної збірки «Ніби яскравий спалах», що теж передає думки й життєвий досвід авторки, якій немає чого приховувати. 

Найголовніше досягнення Жанни Гапеєвої – зустріч, вінцем якої стало кохання всього життя і щасливий багаторічний шлюб, як зразок для наслідування.











Естафету продовжила романтична поетеса Альбіна Батуріна, яка повідомила про вихід чергової ліричної збірки «Кохання з ароматом кави», презентація якої відбудеться восени.

Тоді ж планує презентацію своєї нової книги «Між тишею і словом» віртуоз поетичного перекладу та чудова поетеса Надія Фурзенко. 


Тож усі з нетерпінням будуть чекати нових літературних свят.








 

Але на цьому сюрпризи не закінчилися! 

За вагомий внесок у літературне життя та видання нових книг Літературну премію імені Михайла Матусовського від правління МСП отримали Юрій Ош та Альбіна Батуріна, з чим їх привітали гарячими оплесками та добрими побажаннями всі присутні.











Традиційним завершенням зустрічі стало традиційне читання нових поезій,що прозвучали з вуст Жанни Гапеєвої, Богдани Гусак, Олександра Сердюченка, Миколи Балабана, Альбіни Батуріної, Надії Фурзенко, Ірини Булахової, Зої Пігуль, Юрія Оша, Віталія Меланича. 





 
До історії клубу увійшло нове колективне фото. До нової літературної зустрічі влітку!


Богдана Гусак, прес-секретар літературно- мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар