пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Артем Чех і Джозеф Конрад


Артем Чех став лауреатом
літературної премії
імені Джозефа Конрада-Коженьовського











Цього року у фінал премії потрапили: Катерина Бабкіна, Ірина Цілик та Артем Чех. Переможцем став письменник Артем Чех (Артем Олександрович Чередник).

Лауреат премії отримає диплом та нагороду в розмірі 3000 євро від Польського Інституту у Києві, піврічне стажування у Польщі 2020 року в рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Республіки Польща Gaude Polonia від партнера премії — Національного центру культури (Варшава).
Артем Чех - український письменник, родом із Черкас. Журналіст, член PEN Ukraine. 2007 року з книжкою “Цього ви не знайдете в Яндексі” став переможцем всеукраїнського конкурсу “Міський молодіжний роман”. 2015 - 2016 роки — солдат Збройних Сил України. Автор книжок: "Киня" (2007), "Анатомічний атлас. Важко бути жабою" (2008), "Пластик" (2008), "Doc 1" (2009), "Сині двері злівa" (2009), "Рожеві сиропи" (2012), "Точка нуль" (2017), "Район "Д" (2019).
Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснована 2007 року, вручається раз на два роки. Цього року премію вручили уже всьоме.




Премію присуджують українському письменникові віком до 40 років, незалежно від місця його проживання, прижиттєво, за прозову українськомовну творчість, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури. 
Джозеф Конрад, при народженні Юзеф Теодор Конрад Коженьовський - англійський письменник польського походження, уродженець України. Вважається одним із найвидатніших англійських прозаїків. Його твори мали великий вплив на багатьох письменників, серед яких Ернест Гемінґвей, Ґрем Ґрін, Вільям Сьюард Берроуз, Джозеф Геллер та інші. Фільм Френсіса Форда Копполи "Апокаліпсис сьогодні" навіяний і значною мірою базується на романі Джозефа Конрада "Серце темряви" (Heart of Darkness). Пишучи в часи розквіту Британської Імперії і використовуючи власний досвід у британському торговому флоті, Конрад створював романи та короткі оповідання, що відзеркалювали приховані аспекти світового панування Британської Імперії, водночас поринаючи в глибини людської душі.
Журі оцінює винятково прозову творчість кандидатів і не враховуватиме здобутки в поезії, драматургії та літературній критиці. 


Лауреатами премії в різні роки ставали: Катерина Калитко (2017), Софія Андрухович (2015), Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009) і Тарас Прохасько (2007).



😀 👉В бібліотеках Сумської МЦБС ви можете познайомитись
із книгами Артема ЧЕХА:
  • А. Чех. Киня (аб), 
  • А. Чех. Цього ви не знайдете в Яндексі (юн, фф. 3, 7, 14)
  • А. Чех. Точка нуль (фф. 14, 17)
А також із книгами Джозефа Конрада: 
  • Конрад, Д. Лорд Джим. Тайфун. Фрейя Семи Островов (Ф1 (1), Ф10 (1), Ф16 (1), ВВЄФ (1))
  • Конрад, Д. Лорд Джім (ЮВ)
  • Конрад, Д. В зеркале морей : повести и рассказы  (Ф16)
  • Конрад, Д. Прыжок за борт (Ф3) 
Тож, запрошуємо всіх шанувальників літератури - як сучасної, так і класичної - відвідати наші бібліотеки і насолодитится красним словом!
Чекаємо! ;))

Немає коментарів:

Дописати коментар