понеділок, 16 грудня 2019 р.

Тетяна і Сергій Дзюби та премії імені Марка Твена

Міжнародний Арт-центр
«KLAS’S ARTS CENTER SAN FRANCISCO»
оголосив лауреатів
Міжнародної літературної
премії імені Марка Твена.








Приємно, що серед нагороджених є й наші співвітчизники. Цьогорічними лауреатами почесної відзнаки за визначну літературну діяльність стали українці Тетяна і Сергій Дзюби.





Тетяна та Сергій Дзюби у 2014 р. успішно видали книгу «Selected Poems» (США, Нью-Йорк; англійською та українською мовами), загальний наклад якої, разом із перевиданнями, тепер становить уже 35 тисяч примірників.
Всесвітньо відомий американський прозаїк, гуморист, сатирик, публіцист і видавець Марк Твен народився в 1835 р. у Флориді. Найпопулярніші твори – «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна». Вільям Фолкнер писав, що він був «першим по-справжньому американським письменником, і всі ми з тих пір – його наступники». А Ернест Хемінгуей наголошував, що «вся сучасна американська література вийшла з однієї книги Марка Твена, яка називається «Пригоди Гекльберрі Фінна». 
Премію імені Марка Твена отримали і видатний прозаїк Роллан Сейсенбаєв та поет і науковець Галимкаір Мутанов (Казахстан). Письменниця Олена Ананьєва (Німеччина) відзначена за актуальність роману «Крик Едварда Мунка, або Поцілунок сфінкса», а також за літературознавчу і просвітницьку діяльність.

Цікаво, що в США існує ще кілька премій імені Марка Твена.

  • Це -  Премія Марка Твена (Mark Twain Awar) - щорічна літературна нагорода за кращу дитячу книгу, обрану самими школярами американського штату Міссурі зі списку, підготовленого бібліотекарями та читачами-волонтерами (студенти, батьки і т.д.). 



Нагорода вручається Асоціацією шкільних бібліотекарів Міссурі (MASL) з 1972 року.


Мета премії Марка Твена - залучити дітей до читання книг і надати їм рекомендовані до вивчення книги, яка збагатить їхнє життя. До конкурсу приймається книга, що відповідає наступним вимогам: 

- вона повинна зацікавити дітей з четвертого по шостий клас; 
- це повинен бути оригінальний твір, написаний автором, що живе в США;
- книга повинна мати літературну цінність, яка може збагатити особисте життя дитини; 
- книга повинна бути опублікована за два роки до висунення її в список номінантів. 

До 20 травня кожного року формується головний список, що складається з 12 книг-претендентів. Школярі, голосуючи, вибирають одного переможця. Його ім'я оголошується на весняній конференції Асоціації.

  • Приз Марка Твена за американський гумор (Mark Twain Prize for American Humor) - американська нагорода, з 1998 року щорічно вручається Центром виконавських мистецтв імені Джона Кеннеді. 
Названий на честь гумориста Марка Твена, приз щорічно вручається людям, які "вплинули на американське суспільство подібно Марку Твену".

 


Статуеткою призу є копія погруддя Твена, створена скульптором Карлом Герхардтом в 1884 році.

Щорічна церемонія вручення проводиться восени в Центрі Джона Кеннеді.

Немає коментарів:

Дописати коментар