середа, 5 лютого 2020 р.

Намисто долі Луїзи Рути


2 лютого в бібліотеці у дружньому колі гранян і поціновувачів поетичного слова відбулася презентація збірки поезій
Луїзи Пилипівни Кривопишиної
«Намисто долі: крізь життя пройшло багато дорогого»









Свою збірку поезій учитель, ветеран праці, краєзнавець, член МСПУ присвятила рідним і близьким, видатним сучасникам та українській землі, що дала їй сили жити і творити. 




Поетеса розповіла, що книга вийшла з нагоди 85-річного ювілею. У нову (третю) книгу включено нові вірші та поезії з попередніх збірок «Я так люблю свій рідний край», «На струнах душі». 

Про себе розповіла: 
«Я народилася в 1934 році у Конотопі Сумської області. На моє дитинство прийшлася Велика Вітчизняна війна, дівчинкою разом з мамою і братом пережила бомбардування, евакуацію. З болем сприйняла сім`я загибель батька-фронтовика у 1941 році. Коли Конотоп звільнили від окупантів, родина повернулася на батьківщину. Тут закінчила школу, а вищу освіту здобула у Сумському педагогічному інституті. Мій педстаж 26 років».
Книга Л.П.Криворишиної складається з 6 частин. Відзначивши головні мотиви своєї лірики, яка, за словами А.Олеся, народжується «Коли радість зливається з журбою», Луїза Пилипівна надала слово Фурзенко Надії. Нею була представлена 1 частина збірки «Палітра осені».

У своєму виступі Фурзенко Н.І. висловила захоплення чуйною, доброзичливою, цікавою людиною, що відобразила дорогі хвилини життя, свої думки і почуття у поетичних рядках. 




Осінні вірші займають особливе місце – це улюблена пора року поетеси-аматорки. «Красуня-осінь милує душу і залишає на тепло надію». Осінь навіває незабутні спогади про юнацьке кохання. Осінь – супутниця журби і подруга. Філософський добрий погляд на осінь життя знаходимо у багатьох рядках: «А життя минає, швидко линуть роки, З сумом помічаю старості вже кроки. Хай жоржини квітнуть, ці осінні квіти, Я бажаю людям й восени радіти!» 

Завершила Н.Фурзенко свій виступ декламацією віірша «Уходящей осени краса», який авторка присвятила своєму синові. 

Другий розділ «Зима» представила Альбіна Батурина. Назви віршів «Україні», «Стежина у полі», «Летом о зиме» дають уяву про те, що бентежить поетку. Бутурина А.Ф. привітала героїню свята із новою книгою, побажала здоров`я і натхнення. У її виконанні пролунали вірші зимової тематики.


 

«Весна моєї душі» - така назва 3 розділу, вірші із якого були прочитані Тетяною Прус. Вона звернула увагу на те, що збірка містить вірші українскою і російською мовами – це свідчення багатого життєвого досвіда і любові до слова. Для читання на презентації Тетяна Прус вибрала вірш «Прийшла на Слобожанщину весна», в якому оспівана краса міста Суми.

А вірш «Весна вже відійшла, зустрілась з літом» прочитала сама Луїза Пилипівна. Декілька віршів із цього розділу (як і з інших) стали піснями. Вони народжені самою поетесою, вона залюбки їх співає у колі друзів. Вони є і у нотному запису, і навіть дві виконувалися у Львівському виші, де працює донька юбілярши.





Лариса Травникова , яка написала пісню на слова Луїзи Пилипівни, також привітала її із творчою подією і подарувала свою книгу віршів-пісень сумських поетів «Доля». Цвітіння мальв, чорнобривців, матиолів, лілій, гортензій, флоксів, кульбабок – такий поетичний букет склався із літніх віршів.





Тепло привітала автора книги «Намисто долі» Нестеренко Ольга Пилипівна. Вона відмітила зачарованість поетеси у світ, ліризм іі світобачення. Розділ «Моя лірика» висвітлює такі почуття, як журба, ностальгія, вдячність, вірність і любов до всього, з чим зводила ліричну героїню доля.





Апофеозом свята став музичний концерт Людмили і Анатолія Пастушенків, які виконали дуетом «Диалог у новогодней ёлки» Булата Окуджави, декілька улюблених романсів, котрі грала на піаніно і співала Людмила. 
 



Анатолій виконав пісню «Февраль» на слова Б.Пастернака, до яких він написав музику. Виступ талановитих музикантів, композиторів і співців пройшов на «браво!» 




Особливим подарунком був романс «Згадала я весну життя» - слова і музика Луїзи Кривопишиної!



Розчулена і задоволена теплом і увагою, Луїза Пилипівна подякувала всім учасникам вечора.


Надія Фурзенко, 
прес-секретар клубу "ГРАНЬ"

Немає коментарів:

Дописати коментар