четвер, 6 лютого 2020 р.

Спогади про Другу світову війну Вінстона Черчілля


Радимо прочитати! 

За програмою поповнення фондів
україномовною книгою наша бібліотека
отримала дві книги
спогадів про Другу світову війну
Вінстона Черчілля.




 
  • Вінстон Черчілль. Спогади про Другу світову війну. Том 1. / пер. З англ. П.Таращука – К.: Вид-во Жупанського, 2018. - 496 с.: іл. – (історична думка). 
  • Вінстон Черчілль. Спогади про Другу світову війну. Том 2. / пер. З англ. П.Таращука – К.: Вид-во Жупанського, 2018. - 552 с.: іл. – (історична думка).

А ви знали, що в 1939 році Адольф Гітлер був номінований на Нобелівську премію миру та не отримав її, бо почалася Друга світова війна. 

Виникає сьогодні питання: як могло таке статись? Відповіді ми не знаємо, тому що мало цікавимось історією, особливо історією складного ХХ століття. Треба зізнатись, що ми дуже мало читаємо про той період часу між Першою і Другою світовими війнами, про складний період в Європі на початку Другої світової війни. На жаль, незнання історичних помилок минулого неминуче приводить до чергових поразок в майбутньому. Такий закон історії. Виправити це можливо за допомогою вивчення, порівняння, дослідження…Отже, знову в пригоді стають нам книги. 

Спогади відомого політичного і державного діяча, двічі прем’єр-міністра Великобританії Вінстона Черчілля, мудра і виважена політика якого допомогла створити коаліцію країн-союзників і виграти війну, дають нам можливість з нашого сьогодення зазирнути в ті далекі часи і зрозуміти чому почалася Друга світова війна, які її причини, хто зробив фатальні помилки і хто винен в її розв’язанні.
«Спогади про Другу світову війну» - це скорочений варіант перекладу шістьох томів про історію і політику «Другої світової війни» з епілогом автора, написаним для цієї книги. Це його найвагоміший вклад, за який Вінстон Черчілль отримав в 1953 році Нобелівську премію з літератури з формулюванням «за неперевершеність історичного й біографічного опису і блискуче ораторське мистецтво, за допомогою якого відстоювалися найвищі людські цінності». 
Це дуже цікаві спогади, написані одразу після тієї війни, обдумане переосмислення тих буремних подій, які найбільше врізалися автору в пам'ять і які він вважав за найважливіші для зберігання в історії.

Вінстон Черчілль зрозумів одразу, що як тільки стався перелом у війні на користь коаліції, Сталін став поводитись із своїми союзниками зверхньо, відмовлявся від багатьох міжнародних домовленостей, не визнавав, наприклад, умови перебування британських конвоїв на Півночі Росії, ігнорував польський уряд, що був у вигнанні в Лондоні, арештовував польських переговорників… Багато захованих нюансів політичних подій того часу читачам цих книг стануть відвертим відкриттям.

Для нас, пострадянських людей, ця книга буде яскравим відкриттям багатьох подій та інструментом зламу багатьох стереотипів, на яких ми виховані. 

P.S. Рекомендую подивитись цікавий фільм про В.Черчілля під назвою «Темні часи».


Олена Мартюшова, 
заст.директора Сумської міської ЦБС 


Про книгу спогадів В. Черчілля та інші книжкові новинки абонементу ЦМБ ім. Т.Шевченка -
у медіаогляді "Лютневі новинки абонементу"


Немає коментарів:

Дописати коментар