понеділок, 11 січня 2021 р.

Жага до життя: Джек Лондон

12 січня виповнюється 145 років від дня народження справжньої людини - Джека Лондона  - американського письменника і журналіста, громадського діяча, кореспондента. У його короткій біографії  чимало цікавих фактів, а життєвий шлях був сповнений пригод і найнесподіваніших поворотів долі.

 


Джек Лондон отримав світову славу як автор суперпригодницьких романів та оповідань: Біле Ікло, Смок і Малюк, Серця трьох, Жага до життя та інші. 

Головним концептуальним твором письменика вважається Мартін Іден - роман про молодого моряка, який намагається стати письменником для того, щоб змінити свою класову приналежність і заслужити любов дівчини. Але досягнувши мети розчаровується у коханні, грошах та оточенні.

Роман  вважається у деякому сенсі автобіографічним, адже є багато спільного між Мартіном Іденом і Джеком Лондоном.

 Обидва вихідці з непривілейованих верств населення і власними зусиллями домоглися значних успіхів у літературі. У період написання «Мартіна Ідена» Джек Лондон був уже досить обізнаним у професіях, що фігурують у романі, адже в молодому віці випробував багато занять. Він пише про професії моряка, фабричного працівника, роботу в пральні. Також, варто зазначити, що образ Рут навіяний першим коханням Джека Лондона — Мейбл Епплгарт.

Однак політичні та філософські погляди Лондона і його головного героя різні. Ідену люди лише приписували соціалістичні ідеї (але насправді він був прихильником Герберта Спенсера та Фрідріха Ніцше), а Лондон був безпосередньо прихильником соціалізму. 

За джерелами Інтернет


Немає коментарів:

Дописати коментар