понеділок, 15 березня 2021 р.

Вітаємо Олексія Ленського з ювілеєм!

11 березня, з нагоди свого 75-річчя,
Олексій Васильович Ленський, дослідник історії Сум, краєзнавець, патріот, зустрівся з шанувальниками його творчості в центральній міській бібліотеці ім.Т.Шевченк
а. 

 

 

 

До ювіляра завітали друзі краєзнавця, колеги, однодумці, почесні гості, а саме: голова департаменту містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимир Биков, голова Сумського осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Олександр Шевченко, в.о. ректора Паліцинської Академії Анатолій Близнюк, представник «Кадетського корпусу» Олександр Штика, відома журналістка Тетяна Голуб, адміністратор групи «Мої Суми» на Фейсбуці Андрій Мозговий, голова історичного клубу А. Булатовича Сергій Неговський.

 

Відомий серед краєзнавців, Олексій Васильович півстоліття свого життя присвятив краєзнавству, випустив більше півсотні книжок, які видає за власні кошти. 

Самі назви цих видань розкривають теми досліджень краєзнавця: «Історія мистецтв Сумщини», «Таке солодке слово «Театр», «Історія розвитку знарядь праці, економіки, освіти, культури на Сумщині», «Історія національного просвітництва на Сумщині» та багато інших, які були представлені на зустрічі. Кожна книга краєзнавця спирається на архівні та історичні матеріали.


 

Історія міста в світлинах – це одна з цікавих тем, яку досліджує Олексій Васильович. Проходять роки, але інтерес до історії міста не зменшується, а з розвитком компְ’ютерних технологій стає все більшим. Користувачі соціальних мереж активно обмінюються світлинами з історії міста.

Газети в ДАСО вже досить зношені, пройде зовсім мало часу і ми їх втратимо. 

«І я розумію свою відповідальність перед часом, в якому я жив, і тому свідомо йшов на обмеження своїх особистих потреб, щоб зібрати кошти на видання книжки, щоб зберегти цей інтелектуальний скарб.» (з книги О. Ленського: «Історія преси і журналістики»).

Теплими словами сповненими поваги і вдячності привітав ювіляра, Володимир Биков, адже та праця якою займається Олексій Васильович безцінна, а також наголосив, що багато підтверджуючих документів на ряд архітектурних будівель надав йому саме пан Ленський. Анатолій Близнюк, вручив Олексію Васильовичу посвідчення академіка Паліцинської Академії і наголосив на його безцінний вклад в розвиток краєзнавства. 

 


Голова Сумського осередку Всеукраїнського товариства “Просвіта” Олексій Шевченко також привітав ювіляра. Без уваги не залишило краєзнавця і керівництво Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка в особі, Олександр Штика, який вручив Почесну подяку від керівництва ліцею.

«Важко уявити, якою була б наша історія без людей, що її досліджують і зберігають для наступних поколінь.»

Не дивлячись на свій поважний вік, Олексій Васильович працює керівником краєзнавчого гуртка в «Кадетському корпусі». Каже, що гордий, що має можливість спілкуватися з молоддю, таким чином долучаючись до патріотичного виховання кадетів.


 

Відомий краєзнавець розповів багато цікавих та маловідомих фактів з історії міста Суми, меценатів, пам’ятників архитектури. З нагоди ювілею, Олексія Васильовича було нагороджено Почесною відзнакою «За заслуги перед Сумщиною» ІІІ ступеня. А за час своєї краєзнавчої діяльності, пан Ленський має почесну відзнаку Сумської міської ради «За заслуги перед містом» ( 2015 р. ), в 2017 р. – нагороджений почесним знаком Сумської міської ради «За майстерність».


Бібліотекарі представили присутнім книжкову виставку творів краєзнавця, які є тільки у фонді центральної бібліотеки ім.Т.Шевченка. Виставка привернула велику увагу гостей. Заст. директора Олена Бегменко та зав. відділом довідково – інформаційної роботи та маркетингу Любов Клімачова, люб’язно запропонували ознайомитися з представленою літературою та всіх бажаючих запросили стати читачами центральної бібліотеки.


Завдячуючи Вам, Олексію Васильовичу, Суми та пам’ятки міста залишаться не лише в пам’яті старожилів, а й у Ваших книгах для наших нащадків».

 

Олена Бегменко,
заст. директора Сумськоъ МЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар