понеділок, 26 квітня 2021 р.

Художник, який винайшов телеграф: Семюель Морзе

27 квітня виповнюється 230 років років від дня народження
Семюела Фінлі Морзе –
винахідника «Вікторіанського інтернету» - телеграфу та азбуки Морзе,
яку на протязі багатьох десятиліть використовували практично в усьому світі для того, щоб передавати повідомлення.







Слова «телеграф», «телеграма» все менше зустрічаються в спілкуванні і майже зникають із нашого життя. Їх витісняє інтернет-термінологія та сучасні мобільні технології. І все ж таки, саме вони та їх творець Семюел Фінлі Морзе першими перетворили світ в єдиний інформаційний простір.

Мало хто знає, що винахідник цієї азбуки – Семюель Морзе – є одним із найвидатніших художників-портретистів Сполучених Штатів Америки. Адже починав він саме як художник, і освіту, окрім мистецької, мав ще і юридичну, а не технічну.

Але хіба це не дивно, що винахідник одного із найвідоміших у світі технічних пристроїв не мав спеціальної освіти і був в цій галузі самоуком?

Батько Морзе хотів, щоб він став адвокатом, а Семюель полюбляв малювати та проводити випробування з електрики. За вимогою батька він закінчив Йєльський коледж, але захоплення живописом взяло гору і двадцятирічний Семюель відправився навчатися малюванню в Лондонську академію мистецтв. 

Його талант художника був беззаперечним, бо не дивлячись на ворожі відносини Англії і Америки в той час, американець Морзе отримав у 1813 році золоту медаль Королівської академії за картину «Помираючий Геркулес».

Повернувшись додому, зважаючи на складні політичні обставини в Америці, Морзе вимушений стати мандруючим художником-портретистом. Його друзями були багато відомих людей того часу – борець за незалежність США маркіз Лафайєт, письменник Фенімор Купер, президент Авраам Лінкольн.

Фенімор Купер. Художник С. Морзе
Морзе пише серію портретів видатних осіб, здобуває славу як художник і засновує Національну академію дизайну, а для вдосконалення її роботи знову повертається в Європу, щоб перейняти досвід організації шкіл малювання. 

Там він знову створює кілька видатних історичних полотен, деякі з них, до речі, зараз знаходяться в паризькому Луврі.

Мабуть, Морзе так і залишився би в пам’яті нащадків видатним художником-портретистом, але тут втрутився його величність Випадок, бо повернення додому повністю змінило його долю.

На борту пароплава Семюель Морзе познайомився із відомим лікарем, винахідником нового методу наркозу, Ч. Джексоном, який із захопленням розповідав про новітні електромагнітні експерименти, які він спостерігав у Парижі. Це дуже зацікавило Морзе і відродило його інтерес до юнацьких дослідів із електрикою.

Як сказав один з біографів Морзе, «він зійшов на борт художником, а висадився на берег винахідником».

Тепер все більше вільного часу він присвячує створенню новітнього засобу зв’язку – пишучого електромагнітного телеграфу, одночасно очолюючи (до 1845 р.) Національну академію малюнка і перебуваючи професором живопису і скульптури в Нью-Йоркському університеті.

Але для Морзе це був важкий період. Оскільки він не мав технічної освіти, його телеграфні винаходи практично не працювали . До того ж, у нього помирає дружина, він залишається одинаком із трьома дітьми, йому відмовляють в портретних заказах, матеріальний стан сім’ї різко погіршується. І хоча Морзе стає першим в історії Америки фотографом, це також не приносить йому доходу.
І тут знову втручається доля.

У розпачі від невдач із пристроєм, С.Морзе звертається за консультацією до видатного фізика Джозефа Генрі, який розповідає йому про свої роботи в царині «телеграфних ефектів».

І тоді, набувши нових знань, С.Морзе вдається скомбінувати працюючу модель пишучого електромагнітного телеграфу.

У вересні 1837 року в Нью-Йоркському університеті С.Морзе вперше продемонстрував публіці свій телеграфний апарат. Присутній на демонстрації промисловець С.Вейл надав матеріальну допомогу винахіднику і пообіцяв, що візьме в компаньйони його сина Альфреда (який виявився тямущим помічником із винахідницької жилкою).

 У 1840 році апарат Морзе набув рис придатного для комерційної експлуатації технічного нововведення. Була доведена до досконалості ідея створення телеграфного коду, що складається з поєднання точок і тире, який став загальноприйнятим під назвою «азбука Морзе». 

Перша в США телеграфна лінія по системі Морзе, прокладена між Вашингтоном і Балтімором, запрацювала в 1844 році. 24 травня 1844 року він надіслав перше телеграфне повідомлення зі словами «Дивні діла твої, Господи!». Так апарати Морзе почали свою фантастичну ходу по світу.  

У 1848 р. виникло всесвітньо відоме інформаційне агентство «Ассошіейтед пресс», яке створилао власну телеграфну службу. 

У 1866 р здійснилася давня мрія Морзе: після важких і дорогих спроб із залученням видатних вчених того часу, кабельна телеграфна лінія, прокладена по дну Атлантичного океану, поєднала Америку з Європою. 

 

Мабуть, це і був перший крок до Всесвтньої мережі.

Влітку 1871 року, вже прославлений 80-річний Морзе, приїхав в Центральний парк Нью-Йорка, де йому урочисто відкрили пам'ятник. Він міг пишатися: його дітище завоювало весь світ. А в мову багатьох країн увійшли слова «морзянка» та «азбука Морзе».

Семюель Морзе

Розбагатівши, Морзе не забув про свої матеріальні поневіряння і тому всіляко допомагав починаючим митцям, дослідникам, а також церквам і коледжам.

Семюель Фінлі Морзе помер в Нью-Йорку 2 квітня 1872 року.

Вшановуючи пам’ять винахідника, у 2007 році японська компанія випустила наручний годинник, який повідомляв час, використовуючи азбуку Морзе, після натискання кнопки «play».

А ще існує специфічний спорт по швидкості передачі і розпізнавання тексту азбукою Морзе - швидкісна телеграфія, лідером якої є ​​національна збірна Білорусії.

До речі, у Олеся Гончара у романі "Тронка" є новела з назвою "Азбука Морзе". І ще - дуже стара, але інформативна книга Хасана Суляєва "Азбука Морзе" (1948), яка знайомить із основами цього кодування, а також безліч інтернет-ресурсів з цієї теми.

І головне - хоча ця азбука Морзе була створена більше 200 років тому, навіть сьогодні її використовують для зв'язку, і до того ж, вивчають при підготовці розвідників і шпигунів

То може і нам варто із нею познайомитись?
;)))

Немає коментарів:

Дописати коментар