середу, 28 вересня 2022 р.

Благородний ідальго: Мігелю де Сервантесу - 475 років

"Свобода... є однією з найдорожчих щедрот, які небо виливає на людей: з нею не можуть зрівнятися ніякі скарби..."


Ці слова належать великому іспанцю Мігелю Сервантесу, якому 29 вересня виповнюється 475 років від дня народження.

 

 

 

Цінність свободи він відчув на собі - адже майже п’ять років знаходився у полоні, з якого намагався втекти аж чотири рази. А образ благородного ідальго Дон-Кіхота виник саме у в’язниці, де він перебував за борги.

У алжирському полоні він почав писати п’єси і вірші, які були опубліковані після його повернення і принесли йому першу популярність. А першим гонораром стали три ложки зі срібла.

В одній з особистих записів Сервантеса міститься інформація, що саме у в’язниці йому захотілося написати твір про людину, який, втративши розум від читання книг про лицарів, відправився здійснювати різні подвиги.

Вийшовши на свободу, Мігель зайнявся написанням роману «Дон Кіхот», який зробить його одним з найпопулярніших авторів у світі. 

Першу частину Мігель де Сервантес закінчив, коли йому було 57 років. Роман був виданий 1605 році. Видавець спершу не дуже вірив в успіх даного роману, але все ж зважився його надрукувати. Він випустив роман приблизними тиражем 1500-1800 примірників, на папері не дуже хорошої якості і з безліччю помилок і помилок. Але, незважаючи на це, успіх був величезним. «Дон Кіхота» буквально змітали з прилавків. У перший рік вийшло шість тиражів.

Внесок Сервантеса в розвиток іспанської мови такий великий, що іноді її називають сам язык называют la lengua de Cervantes, что значить мова Сервантеса.

Роман про Дон Кіхота був переведений на всі європейські мови. І досі твір є однією з найпопулярніших книг світової літератури і займає друге місце після Біблії за обсягом загальносвітового тиражу. 

Роман Сервантеса збагатив культуру Європи. Імена його персонажів: Дон Кіхот, Санчо Панса, Дульсінея відомі практично кожному європейцю. А як персонажі карнавальних походів вони з'являються на вулицях іспанських міст і навіть у колоніях (у столиці Перу Лімі) з 17 століття - майже з моменту надрукування роману.

Перший український переклад, чи, точніше, скорочений віршований переспів "Дон Кіхота" Сервантеса зробив Іван Франко. В українській мові, вживається дієслово "дон-кіхотствувати", яке означає боротися за шляхетну, але безнадійну справу, поводитися як лицар навіть собі на шкоду. 

До речі, як виглядав Сервантес точно не відомо. Єдина відома інформація про зовнішність Мігеля де Сервантеса — це його власний опис у пролозі твору «Зразкові романи». Усі доступні портрети Сервантеса були засновані на цьому описі. Опис був написаний, коли автору було приблизно 60 років.

Відомі вислови Мігеля Сервантеса

  • Чесність – найкраща політика.
  • Брехливих істориків варто було б стратити, як фальшивомонетників.
  • Злі переслідують чесноту сильніше, ніж добрі її люблять.
  • Робити добро дурням — все одно, що підливати воду в море.
  • Багатство - не в самому володінні багатством, а в умінні доцільно користуватися ним.
  • Бувають люди, яким знання латини не заважає таки бути ослами.
  • Будь-якій долі любов дає відсіч.
  • У будь-якій науці, у будь-якому мистецтві найкращий учитель – досвід.
  • Немає такого болю, немає такого страждання, тілесного чи душевного, яких не послабило б час і не зцілила б смерть.
 
За джерелами Інтернет

Немає коментарів:

Дописати коментар