неділя, 9 жовтня 2022 р.

9 жовтня народився Іво АНДРИЧ

9 жовтня народився Іво АНДРИЧ - югославський письменник хорватського походження, який у списку «100 найзнаменитіших сербів»  посідає 96 місце. 

Він єдиний із югославських письменників був удостоєний Нобелівської премії з літератури (1961 р.), Комітет віддав йому перевагу над такими фаворитами як Джон Стейнбек і Р. Толкін.

 

 

 

 

Письменник був блискучем оповідачем. В рішенні Нобелівського комітету відзначалась сила розповіді, з якою він зображував долі людей, що були взяті з історії своєї країни.

Всі свої призові гроші Іво Андрич пожертвував на попвнення бібліотечного фонду Боснії і Грецеговіни.

Перу Іво Андрича належить кілька збірок повістей і оповідань, романи-хроніки «Міст на Дрині» (1945), «Травницька хроніка» (1945), «Панночка» (1945) та ряд нарисів про видатних діячів югославської і світової культури - Негоша, Кочича, Петрарку, Горького.

В нашій бібліотеці маємо один із найкращих і найвідоміших творів Іво Андрича "ПРОКЛЯТИЙ ДВІР" перекладі Андрія ЛЮБКИ.

Андрич, Іво. Проклятий двір : роман / Іво Андрич ; пер. із серб. Андрія Любки. – Чернівці : Видавництво 21, 2020. – 136 с.

Цей роман побудовано за принципом «історія в історії», що дозволило письменнику поєднати одразу кілька оповідей. Одна з них відбувається на початку минулого століття в стамбульській тюрмі, куди лиха доля закинула монаха-францисканця з Боснії. Інша ж історія сягає XV століття і оповідає про реальну долю Джем-султана, який бореться за владу зі своїм братом Баязидом ІІ. Попри напружений сюжет, це ще й філософський роман, у якому притча про братів-суперників переростає в роздум про сутичку романтичного й прагматичного начал, а «проклятим двором» стає не тільки тюремне подвір’я, а й саме людське життя.

Рекомендуємо також цікаву рецензію на цей роман: Інга КЕЙВАН "Історія, розказана тихим голосом у келії (бібліоNOTатник)"


Немає коментарів:

Дописати коментар