вівторок, 2 вересня 2014 р.

Чистої води провокація

Роман-шок, роман-вибух, роман-одкровення?


Радимо прочитати :) 

Гавальда Анна. Билли: Роман. - М.: АСТ, 2014. - 150 с.


"БІЛЛІ" - новий роман однієї із самих популярних французьких письменниць Анни Гавальди, вихід якого восени 2013 року розбурхав французьку аудиторію. Стартовий тираж роману тільки у Франції склав 300 000 екземплярів! Тут немає романтики в її звичному розумінні, тут - важка реальність і спроба вибратися з неї. І проте, все ж таки - це роман про любов і дружбу, які здатні до невпізнанності перетворити людину, "підняти" її із самого глибокого дна.


Анна Гавальда - одна із самих "читаемых" авторів світу. Її називають "зіркою французької словесності", "літературним феноменом" і "головною французькою сенсацією". Її книги, що підкорили мільйони читачів по усьому світу, переводяться на десятки мов, відзначені цілим сузір'ям премій, по них ставлять спектаклі й знімають фільми. Серед них - "Просто разом", "Я її любив. Я його любила", "Мені б хотілося, щоб мене хто-небудь де-небудь чекав...", "Втішлива партія гри в петанк", "Ковток волі".
"Біллі" багато хто зустрів насторожено. У Гавальди чимало шанувальників, однак дехто з них був розчарований попередніми книгами. Крім того, роман "Біллі" подавався видавцями як провокаційний, написаний в зовсім іншому, незвичному для автора стилі. Проте, "Біллі" виявився дуже сильною книгою. Цей роман розповідає про дружбу й дорослішання.
В одному із своїх інтерв'ю Гавальда сказала, що перша любов - особлива, тому що залишає глибокий слід у душі. Любов Біллі й Франка - це не просто слід, це безодня, що розділяє верх і низ нашого суспільства. Любов на зламі, любов на дні.
Два підлітки, Біллі й Франк стали ізгоями. Біллі - це дівчина, що виросла у французьких нетрях. З раннього дитинства її оточувала бруд, властивим бідним кварталам - тут і побої, і алкоголізм, і торгівля собою, і багато чого іншого. Біллі навчилася бути агресивної, навчилася захищати себе дуже рано - постійні стусани й лайка будинку, глузування однокласників у школі зробили її такий дуже швидко.

Історія Франка - зовсім інша. Його родина цілком благополучна, однак він перебуває в повній владі свого авторитарного батька. Занадто ранимий, жіночний, беззахисний - його також не приймають його однокласники, але навіть не це є головною проблемою Франка. Він має нетрадиційну орієнтацію, і саме це мучить його найбільше .

Біллі й Франк виявляються задіяними в театральній постановці - п"єсі Альфреда Де Мюссе "З любов'ю не жартують". Із цього моменту вони починають зближуватися і поступово між ними виникає справжня міцна дружба. Знаходячи підтримку друг у друга, вони поступово змінюються, дорослішають, перетворюються із бридких каченят у прекрасних лебедів.
Відгуки читачів про книгу: ..."Билли"– прочитала на одном дыхании. Это роман о мужестве и преодолении. Потому автор и уделяет основное внимание этому периоду жизни героев... Анна Гавальда никогда и не претендовала на звание автора эпических произведений. Она верна своей теме, ей интересны простые люди, с точки зрения снобов, даже ущербные. О вы, высокомерные критики! А вы попробуйте подняться с такого дна, откуда пробиваются к свету и счастью Билли и Франк! Читайте, сопереживайте, очищайте свои души! 
Гавальда розповідає цю історію неквапливо, так, щоб читач встиг познайомитися з її головними персонажами, встиг понаблюдать за ними, а також за розвитком їхніх відносин. Спочатку здається, що дії в романі немає в принципі, однак потім стає ясно, що сюжет розвивається не на поверхневому, а на більш глибокому, близькому до емоційного рівні. 

У підсумку, до того моменту, коли в розповіді з'являється зовнішня динаміка, увага читача виявляється прикутою до самих характерів героїв, до того, як міняються їхні особистості, з якими проблемами їм доводиться постійно впоратися.
Відгуки читачів про книгу: Переворачивая странички, ты не сочувствуешь главным героям, не жалеешь них, ты именно в них веришь, идешь как бы рядом и подбадриваешь "мол, ребята, держитесь, все будет хорошо!" и ты действительно веришь в них! После прочтения книги внутри разливается теплый свет! Ощущения самые добрые, самые солнечные! Хочется жить и верить в то, что все будет хорошо!
За кордоном "Біллі" уже став бестселером - цей роман дуже популярний, особливо в рідний авторові Франції. У нас, імовірно, його чекає та ж доля - це цікава й не зовсім звичайна історія, розказана плавним, мелодійним і разом з тим дуже виразною мовою.

Немає коментарів:

Дописати коментар