понеділок, 1 вересня 2014 р.

Мафіозна драма с динамічним сюжетом

Деякі називають їх організованим злочинним угрупуванням. Інші - родиною...



Радимо прочитати :)


Бенаквиста Тоніно. Малавита: Роман. - СПб: Амфора, 2009.

У 2013 році на світові кіноекрани вийшов фільм знаменитого французського режисера  Люка Бессона "Малавіта". Головні ролі в ньому виконали голівудські зірки першої величини Роберт Де Ніро, Мішель Пфайффер, Томмі Лі Джонс. А чи знаєте ви, що фільм було знято по книзі - міжнародному бестселеру? 

Захоплюючий, повний тонкого гумору роман "Малавіта" французького письменника Тоніно Бенаквісти належить до кращих зразків іронічного детектива, сполучаючи міць американського "Хресного батька" з тонким, чарівним французьким ароматом. 
Отже - сімейство Блейк із собакою Малавітою, залишивши в Штатах розкішний сучасний будинок, перебралося жити у Францію, у невелике містечко Шолон-на-Авре...
Вселялися тайкома, намагаючись не залучати до себе уваги. На перший погляд - звичайна родина. Запам'ятаєте головне: якщо вони оселилися по сусідству, вам треба бігти без оглядки. Тому що на цьому багатовіковий спокій міста скінчився. 
Чому згорів місцевий супермаркет? Чим ризикує повільний водопровідник? Що лежить у рюкзаку в милого хлопця в бежевих бриджах? 
Тоніно Бенаквіста називають одним із кращих авторів в "розважальному" жанрі. Пропонуючи яскраві, неординарні, динамічні сюжети, що доповнюються тонким гумором і чудовою стилістикою, Бенаквіста рік у рік збільшує свою популярність.

Одним з найбільш відомих романів Бенаквиста є "Малавіта". Ця книга була написана їм в 2004-м року, і з тих пор її неодноразово перевидавали, у тому числі й на іноземних мовах. Чудова зав'язка сюжету і його динамічний розвиток, елегантний стиль оповідання, яскраві характери головних героїв - завдяки цьому "Малавіта" є чудовим читанням, здатним доставити естетичне задоволення читачеві.

Події розвиваються навколо колишнього мафіозо, що на суді "здав" кілька своїх колег. Скориставшись програмою захисту свідків, він зі своєю родиною переїжджає в тихе французьке містечко. Їхнє основне завдання - не залучати до себе уваги, і, виконуючи це, вони навіть у свій новий будинок в'їжджають уночі.
 
Ніхто й уявити собі не міг, що насправді   містер Блейк - колишній глава мафії, якого влади ховають тут від переслідування. І от у містечко приїжджають люди "Коза Ностри"...
Однак уже наступного дня кожний зі членів італійської родини показує своє істинне лице: дружина підпалює магазин, де її обслужили не так, як варто було б, дочка б'є невдачливих залицяльників, а батько розправляється із занадто повільним водопровідником. Незабаром  члени мафії довідаються, де саме ховаються головні герої, і після цього розпал пристрастей у французькій провінції стає попросту небувалим.

Насичена пригодами історія колишнього мафіозо і його родини - це тільки одна грань "Малавіти". Неменший інтерес являють собою характери головних героїв, що зненацька опинилися в далекому та незвичному для них середовищі. Зрозуміло, у центрі опиняється глава сімейства, що тужить по колишніх часах і не знаходить у собі сил вжитися в образ пересічного обивателя. 


Його пес Малавіта ("дурне життя", одне з назв мафії) практично повністю копіює свого хазяїна - незадоволений новою обстановкою, він постійно спить, начебто сподівається перечекати лихоліття, перебуваючи в сні. Собака та хазяїн чудово доповнюють один одного, стають елементами єдиного цілого - трагедії істоти, насильно вирваної зі звичних (і улюблених, незважаючи на всі наявні недоліки) обставин.

Досліджуючи характер головного героя, Бенаквіста не забуває про сюжет, у результаті чого події, що відбуваються в європейській глушині, здобувають справді епічний розмах. Читач же одержує видовищну драму, спостерігати за розвитком якої завдяки легкому й при цьому елегантному авторському стилю Тоніно Бенаквіста не тільки цікаво, але й по-справжньому приємно.


Отож, приємного вам читання! А ось і декілька посилань на книгу:

За джерелами Інтернет-ресурсів


Немає коментарів:

Дописати коментар