вівторок, 16 вересня 2014 р.

"10 самих головних книг у житті": версія Facebook


У соціальних мережах проходить флешмоб, учасники якого повинні скласти список з "десяти книг, що визначили їх світогляд"




Активним користувачам мережі Facebook, напевно, знайомий флешмоб, що складається із заклику перелічити 10 книг, які вплинули на них після прочитання. Стихійна акція була запущена близько року тому. З тих пор по усьому світу користувачі називають "10 самих головних книг у житті".

Акції з перерахуваннями улюблених книг, пісень або описом улюбленої картини стали дуже популярними, однак співробітники Facebook уперше вирішили провести на основі подібного флешмоба дослідження про переваги користувачів. Вони проаналізували активність користувачів мережі й підвели проміжні підсумки. Було проаналізовано понад 100 тисяч постів по запитах "10 books"/ten books і за результатами складена статистика.

Виявилося, що найчастіше публікації книжкового флешмоба з'являлися в серпні поточного року.  Усього було вивчено 130 тисяч постів різних людей: більше 60% з них належать американцям, майже 10% голосів прийшли до нас із Індії, і 6% - з Великобританії. Середній вік опитаних склав 37 років.

Результат опитування нікого не здивував: беззастережним лідером почесного рейтингу стала одна із самих успішних книг останнього десятиліття - історія про юного чарівника Гаррі Поттера. Серія романів англійської письменниці Джоан Роулінг набрала 21% голосів.


Помітно поступилася "Гаррі Поттеру" знаменита книга Харпера Лі "Убити пересмішника", що зібрала майже 14% голосів. Замкнула ж першу трійку фентезі-трилогія "Володар кілець" Джона Р. Р. Толкієна - 8% голосів. Цікаво, що Біблія в цьому рейтингу зайняла лише шостий рядок. Крім перерахованих вище авторів, її обігнала також Джейн Остин. Ну, а автор "Автостопом по Галактиці" Дуглас Адамс і створювачка "Голодних ігор" Сьюзен Коллінз лише трохи поступилися першій книзі на Землі.

Ось повний перелік топ-10 самих "впливових" книг, названих сучасниками в рамках флешмоба в соціальній мережі Facebook:

1) Джоан Роулінг - книги про Гаррі Поттера - 21,08%
2) Харпер Лі "Убити Пересмішника" - 13,86%
3) Джон Р. Р. Толкін трилогія "Володар кілець" - 7,48%
4) Джон Р. Р. Толкиєн "Хоббіт, або туди й назад" - 7,28%
5) Джейн Остин "Гордість і упередження" - 7,21%
6) Біблія - 5,97%
7) Дуглас Адамс "Автостопом по Галактиці" - 5,82%
9) Сьюзен Коллінз "Голодні ігри" - 5,70%
9) Джером Селінджер "Над прірвою в житі" - 5,63%
10) Клайв Льюіс "Хроніки Нарнії" - 5,61
 

Як відзначають автори дослідження, у списку згадана безліч великих книг, однак серед творів, що вплинули на людей, багато й масової літератури, і дитячих книг.
"Хоча ці вони не вважаються великими здобутками літератури, однак залишаються з нами протягом  десятиліть", - відзначають дослідники.
Також аналіз постів про книги в друзів, які запрошували один одного взяти участь у флешмобі, виявив у середньому в чотири рази більше співпадінь у вподобаннях книг, що вплинули на них.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар