неділю, 14 вересня 2014 р.

Історія про те, як треба любити


Хороші дівчатка потрапляють у рай, погані - в історію


Радимо прочитати :)

Слоньовська Ольга. Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі. - Х.: КСД, 2012. - 212 с.


Поговоримо трохи про "коронованих осіб" :))

У 2012 році першу премію Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова» у номінації «Романи» отримала Ольга Слоньовська за автобіографічний твір «Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі». А це чогось варто.

Історія про дівчинку Олю, про її думки і переживання, про те, як вона зовсім не по-дитячому страждає від нелюбові мами, нерозуміння вчителів, заздрості та агресії однокласників.Оля росла неслухняною для мами, яка пестила лише молодших дітей, двієчницею для школи – таким «медалей не дають»...

Тож мала всі шанси вскочити у халепу, або... щось змінити у своєму житті. Героїня накликає на себе гнів рідної неньки спробою повернути новонародженого братика туди, звідки він, начебто, взявся – під скирту, тікає з дому, змінює школу, та чорна карма притягує негаразди.
Ольга Володимирівна Слоньовська - українська поетеса, педагог, кандидат педагогічних наук, працює на посаді професора Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника (з 1997). Вона є знаним на всю Україну науковцем та гордістю одного з провідних прикарпатських вузів.
Дитина намагається зробити все, щоб її любили, але на її долю випадають лише дорікання і образи. Жінку можна зрозуміти: дитина надто цікава і розумна, задає багато незручних запитань, вперта і вередлива, а мама розривається між дітьми і роботою в колгоспі. Стомлена, нещасна, недолюблена жінка, їй не до казок та любові.  
"Приїздить дівчинка сільська з татом. І тут вона раптом бачить ялинку. Ялинка вся у кукурудзяних качанах. Адже ж епоха Хрущова. І дівчинка каже хлопчикові, що кукурудза на ялинці не росте. А він каже: якщо Микита Сергійович захоче, то кукурудза виросте."
На щастя, в житті дівчинки зустрічаються добрі, щирі люди, які зігрівають дитяче серце і не дають йому зачерствіти, стати жорстоким. Це і циганка, і вчитель української мови, і класний керівник, і дідусь та бабуся однокласника, і ректор університету, і татів генерал…

Ольга Слоньовська пише:
«Якщо вже Бог поцілував дитину в тім’ячко, вона вистоїть, витримає всі випробування. Із дітьми завжди непросто. Для них доводиться з неймовірними труднощами викроювати убогі хвилини на спілкування, спільні ігри, виховання; адже в батьків завжди купа-купезна справ і клопотів – а малі впевнені, що світ повинен крутитися навколо них, як планети навколо Сонця. Дітей не буває найгірших у світі. Тож якщо вам скажуть, що ваша дитина погана, – знайте: вам у вічі нахабно тичуть, що ви поганий батько чи мати. Любіть свою дитину такою, якою вона є! Дитину, яка створює вам проблеми на кожному кроці, любіть устократ більше, а ніж дитину покірну і слухняну. Тільки у світлі й теплі вашої любові навіть найгірше за характером і поведінкою дитя здатне перерости з чортеняти якщо не в янгола, то вже однозначно – в достойну людину».
ласної спілки письменників Джерело: fakty.ictv.ua
Твір написаний від імені першої особи, що дає читачам відчуття особливої правдивості, всі події з головною героїнею – реальні, відбулися з авторкою, або з її знайомими. Зворушує те, що книга присвячена пам’яті першої аспірантки Ольги Слоньовської, яка несподівано померла у розквіті творчих і життєвих сил.

Роман «Вві сні і наяву, або Дівчинка на кулі» – про дитину, але написаний для дорослих, повчальна історія про те, як треба любити своїх дітей, любити своїх рідних, не боятися зізнаватися в своїх почуттях і вірити, що одного дня щастя зазирне і до вас. І не покине вже ніколи.

иціями нестайківської прози», - каже Євген Баран. Книжка-лауреат ще не побачила світ, а її авторка вже обіцяє продовження. У другій частині - та ж героїня, але вже студентка. Пригоди будуть не менш захопливі, ніж у першій частині роману. Та головне залишиться – історія про те, що якими б не були перешкоди, потрібно завжди йти до своєї мети.Джерело: fakty.ictv.ua
А втім, авторка вже обіцяє продовження. У другій частині - та ж героїня, але вже студентка. Пригоди будуть не менш захопливі, ніж у першій частині роману. Та головне залишиться – історія про те, що якими б не були перешкоди, потрібно завжди йти до своєї мети.

иціями нестайківської прози», - каже Євген Баран. Книжка-лауреат ще не побачила світ, а її авторка вже обіцяє продовження. У другій частині - та ж героїня, але вже студентка. Пригоди будуть не менш захопливі, ніж у першій частині роману. Та головне залишиться – історія про те, що якими б не були перешкоди, потрібно завжди йти до своєї мети.Джерело: fakty.ictv.ua

Джерела:

    Немає коментарів:

    Дописати коментар