четвер, 13 листопада 2014 р.

Альбом "Сумщина в долях трьох геніїв" вже в сумських бібліотеках!

Бібліотеки Сумської централізованої бібліотечної системи
отримали чудовий подарунок - альбом Людмили та Валентини Макарових
"Сумщина в долях трьох геніїв", що висвітлює перебування А.П. Чехова,
П.І. Чайковського та С. В. Рахманінова на Сумщині





Альбом заслужених діячів мистецтв України, лауреатів літературно – мистецької премії імені Івана Нечуя – Левицького, доцентів факультету мистецтв СумДПУ ім. А.С. Макаренка Валентини та Людмили Макарових «Сумщина в долях трьох геніїв» знайомить читачів з відомими й маловідомими сторінками життя П.І. Чайковського, А.П. Чехова та С.В. Рахманінова, що пов`язані з перебуванням цих митців на Сумщині. Також відображено роль Сумщини та її представників у їхній творчості.

Видання цього дійсно розкішного фоліанта присвячено до трьох значимих дат: 150 років від дня першого приїзду в наш край П.И.Чайковського, 125 років тому сюди прибув А.П.Чехов і 120 років тому - С.В.Рахманінов. Як сказала Люмила Макарова: "Якби Сумщину відвідав тільки один із трьох геніїв, то й тоді наш край увійшов би в літопис історії світової культури".

Цей альбом – частина проекту «Музична культура Сумщини», до якого ввійшли науково – популярні книжки «І слово в пісні відгукнеться…» (2003) і «Гармония времён» (2013), міжрегіональний фестиваль – конкурс юних музикантів «Пролісок», концерти та тематичні лекції – концерти.

В альбомі використані матеріали Державного архіву Сумської області, Сумського обласного краєзнавчого музею, Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького та інших закладів культури. Видання багато ілюстроване. Читачів зацікавлять унікальні фотографії кінця ХІХ ст. (портрети, краєвиди, інтер`єри), репродукції з творів М.П. Чехова, І.І. Левітана, Г.П. Світлицького та інших митців. 

Вперше публікується хронологія перебування П.І. Чайковського на Сумщині.

Автори справедливо можуть підписатися під відомими словами академіка Д.С. Ліхачова : «Якщо ми не будемо по – справжньому вшановувати пам`ять наших духовних предків, - забудуть і нас».

Альбом адресований широкому колу читачів, справжніх шанувальників творчості трьох геніїв світової культури.

Немає коментарів:

Дописати коментар