неділя, 16 листопада 2014 р.

"Родина - це мала держава..."

"У романі «Родинні гріхи» я намагалася привернути увагу 
кожного читача до тих вчинків, які, на мою думку,
мережать долю майбутнім нащадкам".
Ніна Фіалко



Радимо прочитати :)

Фіалко Н.І. Родинні гріхи. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2012. - 464 с.


Люди часто запитують у Бога: «Чим ми так тебе прогнівили?». Ніна Фіалко дає відповідь на це в своїй книзі «Родинні гріхи»:
«Все має корінь: квітка, трава, дерево. Ми про нього часто забуваємо, бо він у землі. Але ж корінь дає рослині живодайну силу! Виходить, що наші діди, прадіди, прапрадіди - аж до дванадцятого коліна - дають нам живодайну основу. А вона у них була така: ми на Землі тільки для того, щоб здати Іспит на Вічність, показати Господові Богу, чого вартує наша душа». 
Книга «Родинні гріхи» на прикладі життя кількох поколінь доводить всім: 
«…гріх, який скоїла та чи інша людина, хтось із нащадків мусить спокутувати. Кожна людина отримує те, що для неї заслужили її предки, а нерідко - й вона сама…Людські гріхи, в яких не покаялися, падають - течуть на рід, отруюють наступні покоління».
Часто людина не замислюється над тим, що може її горе це покарання за її гріхи:
 «Якби людина хоч трішки переглядала свої вчинки і розкаювалась в них, то не доводилось б і покутувати гріхи до смерті. Нічого в цьому житті даремно не минає…».
Це в книзі зображено настільки переконливо, що читач мимоволі починає шукати подібні паралелі й у своєму житті чи у житті своїх знайомих.
«Родинні гріхи» - захоплива розповідь про постійну боротьбу українських селян за виживання, про історію села на Черкащині від дореволюційних часів - до кінця ХХ століття - крізь революцію, війни, голодомор, перебудову… На цьому фоні історії України розвивається історія роду Шевчуків та Маляренків, з яких вийшла головна героїня книги Тоня Маляренко. Ніна Фіалко детально досліджує історію цієї родини протягом майже століття, наочно акцентуючи увагу на гріхи, які карою лягають на бідного нащадка. 
"У романі «Родинні гріхи» я намагалася привернути увагу кожного читача до тих вчинків, які, на мою думку, мережать долю майбутнім нащадкам. Намагаюся у тексти своїх романів вкладати філософський зміст, над яким треба хоч трішки задуматися. Як мені це вдалося, судити може тільки вдумливий читач."
Тоня - каліка з дитинства (так розплачувалась за гріхи своїх батьків: за їх нелюбов, за недогляд). Її складна доля - від народження і до старості, де мало щастя і багато проблем, з яких головна героїня гідно знаходить вихід: і освіту здобула, і заміж вийшла, і дітей народила, і хвороби подолала, і старість з чоловіком зустрічає… Все змогла як годиться зробити, гідно прожити, всім догодити… Багатьом її життя можна за приклад взяти. Бо не всі вміють жити, у багатьох терпіння і розуміння не вистачає. Але, якщо народився, то трудись - і душею, і тілом… Як говорять старі люди в Україні: «Танцюй у решеті, та не потрапляй у дірки».
Особливо це стосується жінки, адже все на ній тримається: діти, господарство та й чоловік добрий, коли жінка розумна: «Родина - це мала держава, і якщо в родині нема толку, то звідки він візьметься у країні?» Ніна Фіалко закликає:
«Шановні, вигорніть свою душу на світло й уважніше роздивіться, що там приховано за сімома замками! Очистіть свої душі для своїх нащадків, бо вони будуть покарані за нас і так триватиме безкінечно». 
Автор підштовхує нас до думки, що «…на землі є рай і пекло» і відповідно творять його самі люди: собі і своїм дітям.

Хто з цим може бути незгодним?

Мартюшова О.В.

Немає коментарів:

Дописати коментар