неділю, 21 грудня 2014 р.

Дорожче самого життя

Еліс Монро. Нобелівські лауреати з літератури. 2013


Радимо прочитати :)

Це розповіді про життя. Про цінності, про любов, про людські відносини.
Кожна з них - це маленьке життя зі своєю долею, щиросердечною трагедією.
В одній з них легко можна знайти себе...

 

Успіх нобелівської лауреатки 2013 року з літератури - канадської письменниці Еліс Монро, що пише в основному для жінок, - просто вражає. Критики називають Монро "канадським Чеховим" і не втомлюються захоплюватися її прозою. 
Ось уже тридцять років Еліс Монро називають кращим у світі автором коротких оповідань, але до нашого читача її книги приходять тільки тепер, після того, як письменниця одержала Нобелівську премію по літературі.

Критика постійно порівнює Монро із Чеховим і це порівняння не позбавлене підстав: подібно до Чехова вона вміє розповісти історію так, що читачі, які належать до зовсім іншої культури, пізнають в героях самих себе.Особистості, показані в поворотні моменти їхньої долі - ось що ріднить Еліс  Монро із великим Чеховим.
Еліс Монро про свої оповідання в інтерв'ю 2009 року сказала: "Вони для мене схожі на головоломки. Хоча існують різні інтерпретації того, що я пишу про звичайних людей, і мова навіть заходить про поверховість, але це люди, яких я знаю. Жоден з них для мене не є звичайною людиною, оскільки кожний з них мріє про щось. Тому вони цілком непередбачувані люди".
Це збірки дивних історій про любов і зраду, про несподівані повороти долі й складний спектр особистих відносин. З-під пера Еліс Монро з банальних сюжетів і звичних схем виходять настільки живі персонажі - жінки всіх віків і положень, їхні друзі, кохані, батьки, діти, - що вони цілком могли б виявитися нашими сусідами.

У кожній розповіді - коротка ситуація, начебто "з м'ясом" вирвана із загального життєвого контексту. Але описана вона так, що далі вже хочеться фантазувати самостійно: а що ж трапилося з героями? 

З переведених збірок найбільш вдалою вважається книга "Дорожче самого життя" - про миті, заради яких варто жити. Це розповіді про сміливих і відважних героїнь, які не пливуть за течією, а роблять Вчинки.



Монро вдихає в своїх героїв справжнє життя з усіма його вадами й нюансами. Найдужча зброя в арсеналі Монро - уміння співчувати персонажам, і тут вона демонструє його в повному обсязі. Це збірка розповідей, проникливих і щирих. Начебто короткі історії, але в них поринаєш із головою, немов переодягшись у роль героїв по черзі.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар