вівторок, 5 березня 2019 р.

Симоновський Віталій Іович



Симоновський Віталій Іович -  активний учасник літературно-мистецького клубу "ГРАНЬ" при Сумській ЦМБ ім. Шевченка.

Автор чотирьох книг віршів. Член Конгресу літераторів України. Фіналіст національної літературної премії «Поет року», 2013 р., лауреат літературної премії ім. М.Матусовського.




Народився 5 липня 1937 року в Сумах. У 1955 році закінчив Сумську середню школу №18. У 1962 році закінчив Харківський політехнічний інститут за спеціальністю «Динаміка і міцність машин».

 З 1962 по 1973 рік працював в м. Істра (Московська область) в Істрінському відділенні Всесоюзного науково-дослідного інституту електромеханіки інженером, молодшим науковим співробітником, провідним конструктором, старшим науковим співробітником.

Займався науковими дослідженнями в області енергетичних систем атомних підводних човнів, а також систем автоматичного регулювання атомними електростанціями. У 1970 році захистив у ВНІІЕ АН СРСР (м. Ленінград) кандидатську дисертацію на тему «Дослідження умов забезпечення необхідної якості електроенергії та стійкості при синхронізації суднових синхронних генераторів підвищеної частоти».

З лютого 1973 року по квітень 1989 працював в Сумському філіалі ХПІ (нині Сумський державний університет) ст. викладачем, доцентом. Викладав теоретичну механіку і теорію автоматичного регулювання. 

З квітня 1989 по червень 1992 працював провідним науковим співробітником у ВНДІкомпресормаш. З червня 1992 до серпня 2004 року працював в Сумському сільськогосподарському інституті доцентом, зав. кафедрою прикладної механіки (з червня 1996 року), професором кафедри проектування технічних систем (з липня 2002 року). 

Викладав опір матеріалів. З вересня 2004 року по теперішній час працює професором кафедри загальної механіки і динаміки машин Сумського державного університету, де викладав теоретичну механіку і теорію коливань, потім став викладати створені ним курси «Динаміка роторних машин» і спецкурс для магістрів і аспірантів «Завдання ідентифікації математичних моделей динамічних систем ». Опублікував понад триста статей і 11 книг - монографій та навчальних посібників.

У червні 1994 року захистив докторську дисертацію на тему «Розробка методів ідентифікації та дослідження коливань роторів відцентрових машин». У квітні 1996 року отримав звання професора. Є заступником голови спеціалізованої ради із захисту кандидатських дисертацій і членом спеціалізованої ради по захисту докторських і кандидатських дисертацій при Сумському державному університеті.

В. Симоновський є членом Конгресу літераторів України. Фіналіст національної літературної премії «Поет року», 2013 р.

У 2018 році В. Симоновському була присвоєна літературна премія імені М.Матусовського з врученням диплома і медалі.

Вірші В. Симоновського опубліковані в 38-х літературних збірниках, альманахах і журналах Києва, Харкова, Москви, Санкт-Петербурга, Сум, Хмельницького та Глухова.



Видано 4 книги:

  1. Виталий Симоновский. Декабрь нахмурился. - Сумы, вид-во «Козацький вал», 2003. - 56 с.
  2. Виталий Симоновский. Вечная жизнь. - Сумы, изд-во СумГу, 2005.- 52 с.
  3. Виталий Симоновский. Иные времена. - Сумы, изд-во СумГу, 2007. - 52 с.
  4. Виталий Симоновский. Лирика с улыбкой. - Сумы, вид-во «Білий птах», 2017. - 144 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар