четвер, 16 липня 2015 р.

Книжкове літо


У літечко веселе ми відкриваєм двері!
Канікули, канікули - радієм їм щораз.
Із книгами й мандрівками приходимо до вас! 






Літо – найулюбленіший час всіх дітей, а для бібліотеки ім. Т.Шевченка та бібліотекарів юнацького абонементу - гаряча пора, коли дітей не тільки обслуговують книгою, а й організовують для них цікаве і змістовне дозвілля. Дитина через книгу пізнає світ, реалізує свої творчі потреби, естетичні та літературні уподобання.


З початком канікул майже щодня нашу бібліотеку відвідували з екскурсіями сотні школярів, а бібліотекарі в свою чергу намагалися зробити кожну таку зустріч для них незабутньою. Діти, які побували в бібліотеці мали змогу записатися і взяти книги додому, ознайомитися з новинками літератури.




Працівники бібліотеки розповіли їм про правила користування бібліотекою та про її роль у збагаченні їхнього світогляду, якісної підготовки до школи. Всім дуже сподобались цікаві, пізнавальні вікторини та різноманітні конкурси, ігри. Учні показували свої знання з літератури, переглядали мультфільми, ролики, брали участь у віртуальних подорожах, інтернет-круїзах по країнах світу.




Тривають літні канікули, але в бібліотеки та книги канікул немає. Зусилля бібліотекарів спрямовані на те, щоб для читачів бібліотека була не тільки місцем обміну книгами, а й храмом знань, мудрих думок, і читання стало для них творчим процесом.

Для корисного і веселого відпочинку в дні літніх канікул бібліотекарі юнацького відділу Центральної міської бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка зі своїми маленькими читачами організовують та проводять різні заходи. У бібліотеці створено ігровий куточок «Іграшковий Чудо-острів». Тут все літо можна читати книги, малювати, гратися і ще багато чого.



На юнацькому абонементі був проведений калейдоскоп знань: «Хто більше читає, той більше знає», в ході якого діти взяли участь у конкурсі на кращого знавця загадок, дискутували про «Значення книги у житті людини», переглянули відеоролик «Як твориться книга».



Мій друже й супутнику книго моя,
Завжди на дозвіллі де ти – там і я.
Ми добре з тобою проводимо час,
Чудова розмова триває у нас.


Літо у розпалі, і час літнього відпочинку у дітей шкільного віку ще триватиме довго, але у спілкуванні з книгою не повинно бути жодних перерв. Адже, книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. 

Проявити свої знання з питань ботаніки, географії та зоології, поєднати тварин і місцевість, де вони проживають, згадати легенди, бувальщини, вірші і пісні про дерева та квіти, які шанують і яким поклоняються в народі – мали спроможність діти з мікрорайону обслуговування бібліотеки ім.Т.Шевченка, які є учасниками бібліотечної ігрової групи «Капітошки» під час бібліоміксу «Літні прогулянки по сторінках Червоної книги». 



Продовжує свою роботу в бібліотеці ім.Т.Шевченка і Служба книжкової навігації, мета якої використання додаткових територій для просування книги. При цьому використовуються різні форми роботи. Так, працівники юнацького абонементу провели для своїх маленьких друзів розваги: «Веселі канікули у літньому дворику бібліотеки». Під час яких діти гралися в ігротеку «Читай, думай, грай», відповідали на питання вікторини «З якої я казки?», ознайомилися з новими книгами «Для вас дітлахи – нові книжки». 




Дітям властива допитливість, їм цікаво пізнавати світ, дістаючи відповіді на всі свої численні запитання. В доступній формі і водночас досить ґрунтовно все це викладено в дитячих енциклопедіях та журналах «Колосок», «Паросток». Для збагачення знань з маленькими читачами була проведена гра-міркувалка «Допитливим дітям про все на світі». 




Подорожуючи грою «Маленькі енциклопедії – великі відкриття», діти з захопленням поринули в фантастичний світ науки, згадуючи найвідоміші, найкорисніші винаходи людства, відомих науковців. Також, переглянули ряд відеороликів про різні винаходи.

Отже, проводячи канікули разом з бібліотекою, діти отримують позитивні враження, радісні емоції, спілкуються з однолітками, читають, пробуджують свою фантазію і творчість. Попереду ще багато цікавих ігор, конкурсів, вікторин. Веселого та цікавого літнього відпочинку! 
 

Олена Забіяка,
бібліотекар юнацького абонементу бібліотеки ім.Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар