пʼятницю, 17 липня 2015 р.

Роздуми про долю України

  В Сумській міській центральній бібліотеці ім.Т.Шевченка
23 липня 2015 р. о 10 год. відбудеться презентація
нової книги нашого сучасника-земля
ка



Бриченко О. Батуринський хрест. Роздуми про долю України. - Суми: ФОП Ткачов О.О. 2015. - 172 с., іл.





Це перша збірка віршів сумського інженера Олександра Бриченка, якому небайдужі події останніх років в Україні, за яку він вболіває.

Він був одним з активних учасників боротьби за незалежну демократичну Україну, починаючи з серпня 1991 року, коли страйкарі підприємств міста Суми зажадали відставки керівництва міста і області за підтримку «ГКЧП». 

Як говорить сам Олександр: 
«З того часу головною темою моїх віршів, які були написані протягом років «у стіл», є формування українського громадянського суспільства. Того суспільства, яке не дасть «потягнути на дно» незграбному радянському велетню Росії незалежну Україну».
«А я люблю повсталу Україну
Якій набридло жити у рабах.
Ту вільну, незалежну Батьківщину
Яка була у пращурів в піснях» 

Першу частину збірки «Батуринський хрест» складають вірші про Майдан і його Героїв. 

Друга частина – це фантасмагорія за збільшовичене суспільство в СРСР, вірші про режим Леніна-Сталіна, який сформував суспільство «совків-пристосуванців». 

Третя частина – про АТО і справжніх Героїв, вшанування пам’яті полеглих сумчан.

Автор своєю поезією пропонує замислитись українцям чи правильно ми живемо, куди йдемо, в чому наші, українців, проблеми, як нам позбутися совка, як виховати в молоді патріотизм і любов до Батьківщини, як зараз врятувати Україну…

За словами автора: 
«Народженню збірки я зобов’язаний Київському Майдану… На щастя, не перевелись ще Воїни Світла, що спроможні захистити Батьківщину від окупації Росією. Це, насамперед, українська льотчиця – Надія Савченко, а також мої героїчні земляки – полеглий на вул. Інститутській у Києві майданівець – Олексій Братушка, полеглий захисник Донецького аеропорту, один з тих, кого люди за відчайдушну хоробрість нарекли «кіборгами» - Сергій Табала, полеглий під Старобельськом молодший сержант – Ігор Завальний, український козак, боєць батальйону «Донбас», що загинув поблизу Вуглегірська – Андрій Реута, боєць полку «Азов», що загинув, рятуючи товариша – Ігор Гольченко та інші. Саме їм присвячую цей скромний творчий доробок».
Олександр Бриченко впевнений : 
«Дякуючи дорогим моєму серцю українцям, справжнім героям Батьківщини, наша рідна незалежна Україна була, є і буде!!!»
«І буде жити Україна
Поки такі в ній є сини,
Що не ховаючись за спини,
Воюють з військом сатани!»

Така поезія пробуджує національно-патріотичну свідомість сучасників, всиляє гордість за українців. 

Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар