середу, 5 серпня 2015 р.

«Встаньмо, браття, всі до бою! Україна в нас одна!»



«…не перевелись ще Воїни Світла, що спроможні захистити Батьківщину… -
Надія Савченко, українська льотчиця, а також мої героїчні земляки – полеглий на вулиці Інститутській у Києві майданівець – Олексій Братушка, полеглий захисник Донецького аеропорту, один з тих, кого люди за відчайдушну хоробрість нарекли «кіборгами» - Сергій Табала, полеглий під Старобельськом молодший сержант – Ігор Завальний, український козак, боєць батальйону «ДОНБАС», який загинув поблизу Вуглегірська – Андрій Реута, боєць полку «АЗОВ», який загинув,
рятуючи товариша, - Ігор Гольченко та інші. 
Саме їм присвячую цей скромний творчий доробок»
 
О.Бриченко
 


23 липня у нашій бібліотеці відбулася презентація першої збірки віршів сумського поета Олександра Бриченка «Батуринський хрест. Роздуми про долю України»...

Всі ми розуміємо, що зараз наша Батьківщина опинилася у дуже скрутних умовах. І одна з причин такої ситуації – зневіра, пасивність, «совковість» не малого числа наших земляків, відсутність у них як любові до своєї країни, так і прагнення відстоювати її інтереси. Що робити? Не стояти осторонь. Поширювати знання, підсилювати патріотичний дух та передавати свої настрої співвітчизникам. Саме тому і побачила світ збірка «Батуринський хрест» Олександра Бриченка.



Автор відстоював незалежність України ще з початку 90-х років, був на Київському Майдані. Все побачене там  і осмислене перетекло у поетичні рядки, з яких і постала збірка. Мета «Батуринського хреста» - вшанувати світлу пам’ять полеглих героїв та зміцнювати наше громадянське суспільство. Навіть обкладинка книжки слугує цій меті.


На першій сторінці обкладинки зображено Батуринський хрест, який символізує незалежність України ще з тих часів, коли Батурин був гетьманською столицею. А Москва спалила містечко разом із жителями, тим самим показавши, як надалі чинитиме з Україною. На звороті обкладинки – портрети Героїв Небесної сотні та Героїв АТО – щоб показати, що Україна не буде жити під владою свавільних диктаторів.


Про все це Олександр Бриченко розповів на початку зустрічі, а далі присутні слухали вірші у авторському виконанні та думки і враження поважних гостей.


Батько Героя Небесної сотні Олексія Братушки коротко сказав про майданівців: «Вони загинули, і дай Бог, щоб це було не даремно!» 


Бойовий товариш (позивний «Варвар») Ігоря Гольченка («Ернеста») із полку «Азов» розповів про нашого славного земляка і наголосив на тому, що така література зараз необхідна і мирному населенню, і, особливо, бійцям – щоб знали: їх не забувають, їх шанують, ними пишаються.

Координатор сумського «Майдану» Юрій Тищук прочитав свого вірша (поки що єдиного в доробку), у якому правдиво й переконливо – вся наша сучасна історія.



У кінці зустрічі автора поздоровляли з вдалим дебютом і бажали творчих успіхів на благо Батьківщини.


Наталія Устименко,
бібліотекар читального залу ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар