понеділок, 7 вересня 2015 р.

Нова сходинка до Парнасу

Вересневе засідання
літературно-художнього клубу «Грань
»





Відгомоніло спекотне літо - осінь ступила на поріг. Для членів літературного клубу "Грань" 5 вересня 2015 року стало новою сходинкою до Парнасу. Знову гостинно відчинилися двері Сумської міської бібліотеки імені Т. Шевченка, щоб у тісному дружному колі можна було підбити підсумки роботи за літо, прочитати поетичні твори та виголосити привітання на адресу іменинників...

Дійсно, літо мало щедрі "обжинки": цікаві подорожі, літературні конкурси, нові видання, концерти. Але про все по порядку.

Традиційно на початку зустрічі всіх присутніх привітав голова Сумського обласного відділення МСПУ Микола Омелянович Ремньов, побажавши всім наснаги й творчого неспокою. Він запросив на засідання керівника донецького фонду «Возлюби» Валерія Івановича Кольчика, який розповів про благочинну діяльність, спрямовану на допомогу біженцям із зони АТО. 

Коли люди в скруті, важливо не тільки зрозуміти й підтримати їх матеріально, необхідно задовольняти також потребу і в духовній їжі: музиці, поезії, живописі, театральному мистецтві тощо. Якраз на цьому й робиться акцент: щомісяця для біженців проводяться розважальні концертні програми.

Уже двічі в них брав участь член літературного клубу "Грань", поет-пісняр Микола Балабан. За це він отримав окрему подяку. Пан Кольчик звернувся із пропозицією до гранян долучитися до цієї благородної справи і взяти участь у подальших концертних програмах, на що отримав схвальні відгуки і згоду. У планах членів "Грані" не тільки представити поетичні й музичні твори, а й показати театралізований уривок із п'єси Миколи Ремньова "Постоялець", присвячений перебуванню Антона Павловича Чехова в Сумах.

Читайте також по темі: Зустріч із біженцями Донбасу 

Засідання продовжилося інформацією про те, як попрацювали члени Сумського обласного відділення МСПУ за останній місяць, як їхня діяльність висвітлена на інтернет-сайтах. Надійшла пропозиція поповнити їх новими матеріалами, зокрема біографічними даними, поетичними та прозовими творами, світлинами.



Не пройшов непоміченим вихід нового альманаху "Автограф" у рамках міжрегіонального проекту "Сумщина творча. Культура й мистецтво", серед авторів якого й поети МСПУ Альбіна Батуріна та Віталій Меланич. Усі присутні привітали їх із цією подією. Ольга Нестеренко внесла пропозицію видати також новий альманах МСПУ, куди б увійшли ще не опубліковані твори.

Колектив "Грані" поступово розширює межі своєї діяльності. У минулому році було виїзне засідання до Лебедина, нині плануються поїздки до Харкова, Путивля, Глухова. Це не тільки нагода налагодити дружні стосунки з побратимами по перу, знайти нових шанувальників поетичного слова, а й можливість обмінятися досвідом, збагатити свої знання про культуру нашого краю, його мистецькі здобутки.

2 вересня у бібліотеці-філії №2 на вул. СКД відбулося відкриття музейної кімнати ветерана-журналіста Володимира Олександровича П'янкова. Воно збіглося з урочистостями, присвяченими дню міста Суми. Про це доповіла Євгенія Георгіївна Чернецька.


 


Вона додала, що на часі стала презентація збірки вітань на адресу колишнього льотчика "Не старят годы душу молодую", до укладання й видання якої долучився дружний колектив "Грані".


У відповідь старійшина сумського поетичного цеху Володимир Олександрович П"янков подарував збірку присвят "Признание в любви", в якій знайшлося добре й дотепне слово для кожного, з ким співпрацював та знав особисто, підтримав на шляху в літературу. Це чергова книжка, яка засвідчила невичерпність задумів та творчих знахідок автора.



Завідуюча абонементом бібліотеки ім. Т. Шевченка, куратор літературно-художнього клубу "Грань" Антоніна Василівна Колієнко познайомила присутніх з програмою святкування 360-річчя з дня заснування Сум, куди увійшла вже згадана подія.

Ще однією приємною подією став вихід збірки гумористичних творів Альбіни Батуріної "Сміховінегрет"




Ольга Нестеренко відзначила їх дотепність та злободенність, тому що авторка добре знає життя, людей. Віталій Меланич підкреслив оригінальність назви книжки, те, що усмішки та гумористичні історії взяті із сьогодення, стосуються читачів різних поколінь, не тільки смішні, а й повчальні. До речі, Альбіна Батуріна отримала не тільки схвальні відгуки від друзів по перу, а ще й розкішний букет троянд та привітання з Днем народження.




Традиційно свої твори з поетичного доробку прочитали Євгенія Чернецька, Альбіна Батуріна, Тетяна Прус, Віталій Меланич, Луїза Кривопішина, Микола Балабан, Жанна Гапєєва, Валентина Кривенчук, Богдана Гусак. На згадку про зустріч та презентацію збірок були зроблені колективні фото, які вже стали історичними.


Б. Гусак,
керівник прес-групи Сумського відділення МСПУ

Немає коментарів:

Дописати коментар