четвер, 17 грудня 2015 р.

Подарунок на Миколая: Казки від Лірника Сашка


 «Я - монстр химерної казки»
Лірник Сашко



Радимо прочитати :)

Лірник С. Казки Сашка Лірника. - К.: Зелений пес, 2014. - 72 с.; іл.




Вперше збірка казок Олександра Власюка у книжковому форматі з’явилася порівняно недавно – у 2011 році, а наступна в 2014. І от нарешті юнацький абонемент Центральної міської бібліотеки отримав книгу – «КАЗКИ САШКА ЛІРНИКА». 

Впевнена, вона буде цікава як дорослим, так і дітям. Ця книжка - плід співпраці Олександра Власюка, видавництва «Зелений Пес» та художника-ілюстратора Інокентія Коршунова.
Лірник Сашко (Олександр Власюк) – є сьогодні одним з найбільш відомих складачів та оповідачів казок на Україні. Йому вдалося ... відродити зниклий уже жанр розмовної оповіді, який він називає "українська химерна казка". Сашко переказує уже відомі твори та легенди, а також створює власні, які розповідає живо та цікаво. Саме за гарну розповідь люблять лірника Сашка і діти, і дорослі. Для дітей його казки — як яскраві живі картинки, а для дорослих — як пізнавальні скарбниці, з яких можна багато про що дізнатися чи пригадати.
З "Казок Лірника Сашка" читачі зможуть дізнатись, як на Січі ставали характерниками, як повернути відьмі душу, зірвати квітку папороті, обдурити аж надто хитрого корчмаря Лейбу.


В оповідках селянський побут тісно переплітається з потойбічними витребеньками, веселощі – із зажурою, любощі – з підступом, звитяга – з мудрістю, а козацька слава котиться громами понад українською землею.
Сашко Лірник: «Я завжди мріяв саме про традиційний формат – книжку. Але це було дорого. Тому видавав сам аудіодиски, і вийшло навіть краще: створив новий жанр. Дуже хотів, щоб мій батько потримав у руках мою книжку – то була його мрія…»
Книга починається казкою-думою - "Казка про вдову Ганну-Шулячку, чорного козака і страшне закляття", яка містить в кінці повчання.


"Бо хто крові своєї за людей не шкодує, хто за правду грудьми встає, хто землю свою боронить, та ще й любить вірненько, того шабля не тне, чари не беруть і кулі від того відскакують!"
А от різдвяна історія "Казка про старого козака, рудого чорта, чотири роги і козацький рід" змусить вас часто сміятися.


"Довго чортяка по всьому світу товкся, нарешті додому під землю заліз. Коли дивиться – що то за біда? – сидить козарлюга на горбочку та люлечку палить, а чортенята кругом нього як на муштрі шпацирують. Чистенькі, вмиті, під горщик обстрижені, ще й козацьких пісень співають та Семена паном сотником величають!"

Кожна оповідка закінчується узагальненням з глибоким виховним підтекстом. Казки Лірника Сашка оспівують щирість і щедрість поміж людей, терпіння, відданість у коханні, нескореність перед усілякими невдачами та бідами. 




Вони дуже живі, а теми, які вони піднімають, важливі для сучасного українця як ніколи, адже виховують патріотів своєї Батьківщини.



Книга не тільки цікава за змістом, її приємно тримати в руках: гарна обкладинка, якісний папір, мальовані заголовки та вірші, містить елементи художньої оздоби тексту.



Але її родзинкою безумовно є високохудожні ілюстраціі, створені Іннокентієм Коршуновим – майстром усіх стилів.


Ось як про нього сказав сам Сашко Лірник:
«Він якось «ліг на душу». Зробили з ним експериментальну ілюстрацію, обкатали все, і мені сподобалось: його знахідки, власні ідеї. Крім того, він прислухається до моєї думки, а це дуже важливо. Талант і геній».
Інокентій Коршунов:
«Звісно, різниця між дитячою та дорослою ілюстрацією існує. Ілюстрування дитячих книжок більш відповідальна і важлива справа. Маленький читач цінує візуальне і живе образами, зростає на них та проносить дитячі почуття крізь роки». 
Отже, ця книга може стати окрасою домашньої бібліотеки, послужити не тільки дітям, а й всім поколінням родини, навчить добру, любові, родинним цінностям та сміливості.



Отже, якщо вам закортіло чогось казково-козацького, завітайте до юнацького абонементу, візьміть книгу Сашка Лірника і починайте читати.

Приємного читання!

Олена Забіяка,юнацький абонемент ЦМБ ім. Т. Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар