понеділок, 29 лютого 2016 р.

Віктор Пашник: віртуоз бандури та гітари


Зустріч з мандрівним талантом





25 лютого у відділі літератури з мистецтва Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т.Г. Шевченка відбулася зустріч з Віктором Пашником, бандуристом, гітаристом, автором пісень, знаним в Україні та за її межами також під ім'ям Шкрум.

Віктор Пашник – родом з Івано-Франківщини, випускник єдиної в Україні Стрітівської кобзарської школи, лауреат багатьох музичних конкурсів, переможець одного з найвідоміших українських фестивалів «Червона Рута-2003» у жанрі авторської пісні. Він віртуозно грає на бандурі та гітарі, має дуже сильний і красивий голос.




Зустріч з цією неординарною і талановитою людиною в нашій бібліотеці було організовано за сприяння Григорія Назаренка, керівника Сумського клубу мандрівників. Тож значну частину вечора Віктор Пашник розповідав про свої мандри – адже останні декілька років він у кращих традиціях українського кобзарства дуже багато подорожує різними країнам, прославляючи рідну мову та дух України.

А потім з імпровізованої сцени звучала бандура та красивий вокал справжнього народного співця. На зустрічі у виконанні Віктора звучали як українські народні пісні («Горіла сосна», «Пироги», «Била мене мати», «Не сидиться мені вдома»), так і авторські – «Колискова для дорослих», «Молитва», «Автопортрет», «Мантра».




Його музика автентична і сучасна водночас. Він торкається струн душі кожного слухача, співаючи про те, що близьке кожному з нас: матір, рідний дім, добре серце, пошуки щастя, любов до життя.

Подорожуючі, Віктор привозить зі своїх мандрівок не сувеніри, а пісні. Адже в руках багато не втримаєш, а пісня назавжди залишиться в серці. Тож в репертуарі мандрівного бандуриста є твори мовою різних країн – російською, білоруською, польською, знає декілька пісень молдавською, чувашською, словацькою і чеською. 

Фінальним акордом творчого вечора стало спільне виконання української народної пісні «Зеленеє жито, зелене».



Будемо сподіватися, що бандура і гітара у руках Віктора ще не раз звучатимуть у стінах нашої бібліотеки.


Кузьміна О.Л.,
відділ мистецтв ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар