понеділок, 7 березня 2016 р.

"Сamel lady", або На що здатна жінка



Подорожі не закінчуються ніколи


 

Дэвидсон Робин. Путешествия никогда не кончаются. - М.: Мысль, 1991.





Леонардо Ді Капріо нарешті отримав "Оскар". Це чудова новина для всіх його шанувальників і, мабуть, для нього самого. У фільмі, що розповідає про фантастичну волю до життя людини, приреченої на смерть, образ героя Ді Капріо викликає повагу і захват. Але, будемо відвертими - він всього лише кінематографічний.

А ось історія, про яку хочеться згадати в переддень чудового весняного свята - сама найсправжнісінька. І присвячена вона жінці. Відбулася в реальному житті не так давно - у 70-ті роки минулого століття.

Це - розповідь про захоплюючу і небезпечну подорож мужньої дівчини, що подолала відстань у півтори тисячі миль по безводним пустелям Австралії у компанії лише собаки і чотирьох верблюдів.

Мова йде про Робін Девідсон і її книгу "Тracks" ("Тропы", або "Путешествия никогда не кончаются").




Ця  тендітна жінка свого часу стала національною героїнею Австралії і предметом захвату для величезної кількості людей по всьому світу, а для декількох поколінь феміністок - справжнісінькою "іконою".

Книга її отримала величезний резонанс і стала світовим бестеселером - адже всі події, описані в ній - відбулися із героїнею насправді. Світ замилувався чарівною і сміливою жінкою - і справді було від чого бути в захваті.

Але все по черзі.

Робін Девідсон народилася в австралійському місті Квінсленд і була молодшою із двох дівчинок у родині. Її мати загинула, коли Робін було 11 років. Дівчина вчилася в школі-інтернаті, почала вивчати зоологію, потім переїхала в Сідней.

В 1975 р. дівчина приїжджає до Аліс-Спрингсу. Вона готується до здійснення своєї мрії - йдучи пустелями Австралії наодинці перетнути материк - від океану до океану.




Протягом двох років Робін навчається роботі з верблюдами й виживанню в суворій пустелі. У цей час вона познайомилась із американським фотографом Ріком Смоланом, що перебував в Австралії за завданням The Natіonal Geographіc. Використовуючи його рекомендацію, Девідсон пише листа в NG і дістає згоду на спонсорство за умови надання ексклюзивної статті для журналу й фотографій, виконаних їхнім фотографом.




В 1977 р. Девідсон відправляється з Аліс-Спрингса, центральної частини Австралії, в бік Індійського океану через пустелю Гібсона. Її супроводжують лише собака Дігиті і верблюди Баб, Дукі, Зелейка і верблюжа Голіаф.




Новина про "camel lady" ("жінку з верблюдами") швидко облітає половину земної кулі, на Робін починають полювання журналісти й репортери з різних країн світу. Під час переходу через пустелю Девідсон кілька разів збивається зі шляху й ледве не вмирає від зневоднювання.




Подорож Робін тривала дев'ять місяців і закінчилась у ста милях на південь від міста Карнарвон. За цей час вона подолала більше півтори тисячи миль пустелі.

The Natіonal Geographіc публікує статтю Робін Девідсон про незвичайну подорож, ілюстровану фотографіями Ріка Смолана.




На хвилі величезного успіху статті Девідсон погоджується написати повноцінну книгу Книга "Тропы" (в перекладі "Путешествия никогда не кончаются"), як і стаття, має величезний резонанс, стає справжнім бестселером. Девідсон одержує кілька літературних премій.

В книзі Робін не тільки описує подорож, але й змальовує риси сучасної Австралії з її великими і малими турботами - проблемами молоді, аборигенів, тривожним станом навколишнього середовища.

Під час подорожі Робін зустрічає безліч корінних австралійців. Спогади про "жінку з верблюдами" і до цього часу збереглися в багатьох родинах серед нащадків тих, хто допомагав Робін перетнути пустелю.





Весь світ тепер знає - тендітна жінка здатна на таке, на що далеко не кожен чоловік наважиться!

Пізніше Робін Девідсон продовжує займатися етнографічними дослідженнями, публікує докладні ессе про життя корінних народів Австралії, Індії й Тибету, по її дописах знімають науково-документальний серіал. 

У 2013 році режисер Джон Керран зняв по книзі "Тропи" однойменний фільм з Міа Васіковською в головній ролі.




Тож, мабуть, варто познайомитись із незвичайними і, головне, справжніми (!) пригодами мужньої неординарної жінки.

Прочитайте книгу, передивіться фільм - і враження від незвичайного ще довго будуть тримати вас в полоні різноманітної могутності оточуючого світу!

Немає коментарів:

Дописати коментар