середу, 9 березня 2016 р.

До березневих Шевченківських днів



«А на москалів не вважайте, нехай вони собі пишуть по-своєму,
а ми по-своєму. У їх народ і слово, і у нас народ і слово.
А чиє краще, нехай судять люди»

Т.Г.Шевченко

 

 

 

Українці поважають і шанують геній Тараса Шевченка. Він ніби той Пророк, що посланий нам від Бога. Та чи достатньо знаємо ми його широкий спектр поглядів і інтересів? Чи уявляємо ми його душевні муки і поривання до нас – нащадків? Чи знаємо ми справжнього Шевченка?

Відповіді на ці запитання можна отримати тільки вивчаючи твори Кобзаря. Та знання пересічного українця часто закінчуються лише «Кобзарем» та ще кількома прозовими творами в рамках шкільної програми.

Повне зібрання творів Тараса Шевченка в 12-и томах надійшло до фондів Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т.Шевченка, вірніше 1-й том - ще в 2001-му році, потім були наступні, а 10, 11 і 12-й - в лютому 2016-го.

Це видання є академічним, головним завданням якого є – встановити точний текст Тараса Григоровича Шевченка у всій його повноті. На підставі зіставлення всіх зібраних і доступних першоджерел усунуті всі переробки, друкарські помилки та інші відступи від справжнього автентичного Шевченкового тексту.

В цьому виданні текст багатьох творів відтворено з вичерпною повнотою, вибір основного тексту деяких творів уточнено і змінено, наприклад, вірш «Стоїть в селі Суботові…», який раніше друкувався як окремий твір, насправді є фрагментом містерії «Великий льох». 

І таких прикладів багато. Коментар до кожного твору містить вичерпні відомості про всі наявні джерела тексту, є довідки про історію задуму твору, аналіз творчої праці над чорновими і подальшими варіантами твору. Текст Шевченка критично вивірено з усіма доступними першоджерелами – рукописними та друкованими, усунуто всі цензурні спотворення.


Т. Г. Шевченко. Автограф поэмы «Марьяна-монашка»

Видання має багатий довідковий апарат – Алфавітний покажчик творів, Алфавітний покажчик імен і назв, Алфавітний покажчик географічних назв, Коментарі і т.п.

Вперше введено до видання власницькі та дарчі написи Т.Шевченка на книжках, рисунках, офортах, фотографіях і т.п. Важливо, що дати багатьох творів Кобзаря тут також уточнено.

Чотири томи - 7, 8, 10 і 11 присвячені мистецькій спадщині Кобзаря – це прекрасні репродукції та ілюстрації його творів з детальними довідками по кожному твору.

В 12-му томі надруковано детальний життєпис Тараса Шевченка - по дням і рокам. Подано всі відомі і невідомі портрети та фотопортрети Т.Г.Шевченка з детальними коментарями.

Справді, це унікальне видання. Підготував його Інститут літератури імені Т.Г.Шевченка НАН України (1 - 6 і 12-й томи), Національний музей Т.Г.Шевченка, Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії імені М.Т.Рильського НАН України ( 7-12) томи за активної участі співробітників Інституту української мови НАН України.

Маємо надію, що студенти, вчителі, викладачі та й всі небайдужі до Шевченкового слова зацікавляться цими прекрасними книгами. 

Запрошуємо до нашої бібліотеки, адже багато видань і перевидань творів Тараса Григоровича Шевченка зберігаються в бібліотеках Сумської міської централізованої системи. 

Часто їх можна побачити на виставках та переглядах до Шевченківських дат. Бібліотеки щороку проводять Шевченківські читання, обговорення творів Кобзаря, години поезії Т.Шевченка тощо. Все для того, щоб достукатись до українців Шевченковим словом:

«Не дуріте самі себе.
Учітесь, читайте,

І чужому научайтесь,

Й свого не цурайтесь».


Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської міської ЦБС 

Немає коментарів:

Дописати коментар