четвер, 10 березня 2016 р.

Шлях до відродження Левка Лук"яненка

 

 

Державна премія ім. Т.Г. Шевченка - 2016

 





Лауреатом Державної премії ім. Т.Г.Шевченка 2016 року в номінації «Публіцистика і журналістика» став Левко Григорович Лук’яненко за твори в 13-ти томах «Шлях до відродження» (2014 р., В-во ТОВ Юрка Любченка, м.Київ).

Це твори всього його життя, документи українського спротиву, свідчення самовідданої боротьби кращих синів України за великі ідеали свободи людини і свободи рідної країни.

Левко Лук’яненко – Герой України, відомий громадський діяч, Голова комітету Української Гельсінської спілки, правозахисник, політв’язень, засновник українського визвольного руху.




Левко Лук’яненко провів 27 років в радянських тюрмах та концтаборах. 

Засуджений у 1962 році до смертної кари, він перебував у камері смертників 72 дні й кожної миті очікував розстрілу. Його вирок врешті змінили: життя обміняли на 15 років ув’язнення.

Але навіть побувавши за півкроку до смерті, Левко Лук’яненко не зрікся своїх переконань і не змінив свого способу життя. Він і далі провадив активну підпільну роботу, виношував плани, писав програми підпільних організацій, згуртовував навколо себе людей.

Його постать сьогодні мимоволі постає поряд з ім’ям Надії Савченко. Українську естафету борців за волю передано в надійні руки.




В фондах Сумської міської центральної бібліотеки ім.Т.Шевченка теж є деякі твори Левка Лук’яненка: «Не дам загинуть Україні!» (К., Софія, 1994), «Вірую в бога і в Україну» (К., 2007),«Національна ідея і національна воля» (К., 2008), «До історії Української Гельсінської спілки» (К., Фенікса, 2010) та інш. 

До речі, остання книга має дарчий напис автора:
«Читачам Сумської міської бібліотеки ім. Т.Шевченка. Автор (підпис). 17.09.11».
Левко Григорович сподівався, що його книги знайдуть відгук в серцях читачів.

Я теж маю таку надію.

Олена Мартюшова,
заступник директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар