середу, 9 березня 2016 р.

Назустріч весні

 

Березневе засідання гранян







Здавна Весна асоціювалася із жінкою, милою і примхливою, грайливою і замріяною, але завжди чарівною і прекрасною, бо на Її появу завжди чекають із нетерпінням. А ще ж на початку весни – 8 Березня - Міжнародне жіноче свято.

То чи ж могли представники сильної статі, творчі мужі «Грані», оминути нагоду привітати колежанок по перу? Звісно, ні. Мов лицарі «круглого столу», вони по черзі висловили своє захоплення й замилування кращими жіночими чеснотами, передали найщиріші вітання у палких поетичних рядках та прозою і подарували перші весняні квіти – проліски присутнім дамам.

Після такого зворушливого привітання у всіх панянок по-особливому засяяли очі. В них відбилася блакить подарованих тендітних квітів, як символ надії і світла. Розквітли посмішки на вустах. Засідання обіцяло бути цікавим та насиченим.




Дійсно, сподівання виправдалися. Оскільки 9 березня ми вшановуємо пам’ять Тараса Шевченка, куратор літературно-мистецького клубу Антоніна Колієнко детально розповіла про наших земляків – лауреатів Шевченківської премії, серед яких Платон Воронько, Дмитро Білоус, Іван Багряний, Борис Антоненко- Давидович.

Також було багато цікавої інформації про лауреатів премій імені Олександра Олеся, Пилипа Рудя та переможців конкурсу романів, кіносценаріїв, п'єс та пісенної лірики «Коронація слова», представлено їхні твори , що наявні в бібліотеці імені Т.Шевченка. 

Не оминули увагою «Календар знаменних дат» - традиційну можливість згадати і вшанувати відомих митців.

Цього разу нікого не залишив байдужим проникливий виступ про Анну Ахматову , який підготувала Ольга Нестеренко (Марина Реух). Вона розповіла про творчу долю поетеси, глибину її поезій, зачитавши деякі з них.





З нагоди 145-річчя від дня народження Лесі Українки Богдана Гусак розкрила маловідомі сторінки із життя поетеси, пов’язані з іменем Сергія Мержинського, якому присвячено цикл інтимної лірики. До уваги присутніх було представлено презентацію «Українські Данте й Беатріче».

Тетяна Прус поділилася враженнями від поїздки на літературний конкурс до міста Жовква, що на Львівщині. Це уже не перший конкурс, у якому вона бере участь. Тож їй побажали подальших успіхів.

Оскільки граняни постійно працюють над підвищенням свого мистецького рівня, Надія Фурзенко провела «Літературний практикум», під час якого нагадала основні способи віршування, взявши за приклад поетичні твори з колективного збірника «Грані слова-2». 

Приємно, коли до клубу приходять гості. Цього разу завітала поетеса, видавець, член НСПУТамара Герасименко, яка поділилася досвідом роботи з авторами під час підготовки до друку їхніх книжок. 

Цілком справедливо вона зазначила, що не кількість нагород і книжок свідчать про майстерність письменника. Тільки ретельна робота над власним стилем, словником, підбором художніх засобів плюс натхнення і свіжість думки можуть принести успіх. 

Пані Тамара навела приклади типових помилок, яких часто припускаються автори. Тільки практика в поєднанні з теорією можуть дати позитивний результат. Тож вона порадила пожвавити заняття з теорії літератури, використовуючи інтерактивну дошку. А для зацікавлених прозвучала інформація про умови вступу до НСПУ.

Наостанок присутні мали можливість привітати Надію Фурзенко з публікацією в обласному часописі «Педагогічна трибуна», а Ірину Булахову – в обласній газеті «Ярмарок», а також представити на розгляд власні твори та отримати зауваження чи рекомендації. 

Цього разу пролунали поезії Миколи Балабана, Валентини Кривенчук, Ірини Булахової, Геннадія Костенка (Юрія Оша), Тетяни Прус, Віталія Симоновського, Віталія Меланича, Луїзи Кривопішиної, Богдани Гусак, Валерія Полянського, Ольги Воробйової, проза Миколи Ремньова.  

На ліричній ноті, піснею «Поговори со мною, мама» у виконанні Богдани Гусак, засідання добігло кінця. Головуючий Віталій Меланич висловив сподівання, що наступна зустріч пройде не менш продуктивно і нагадав про підготовку до презентації колективного збірника «Грані слова- 2».

 
Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар