середу, 23 листопада 2016 р.

Владислав Івченко про науково-популярну літературу


«Наукпоп не дасть точних перевірених фактів про сприйняття світу,
але розширити кругозір та інтелект читача - це її основне призначення»

Владислав Івченко

 



18 листопада в "Конгрес-холі" Української академії банківської справи сумський письменник, журналіст, неодноразовий лауреат премії «Коронація слова» Владислав Івченко читав лекцію під назвою «Владислав Івченко про наукпоп».

Дуже цікава зустріч з письменником відбулась напередодні в нашій Центральній бібліотеці ім. Т.Шевченка. Бібліотекарі та читачі, натхненні позитивною енергетикою письменника залюбки прийняли запрошення відвідати його лекцію, присвячену сучасній науково-популярній літературі, яку Владислав дуже полюбляє читати.

Владислав Івченко - креативна і творча людина, не позбавлена почуття гумору, фантазії, любові до життя. Він був на одній хвилі з аудиторією протягом всієї зустрічі. Письменник розповідав про науково-популярні книги, які сам прочитав і глибоко осмислив.

За його словами: 
«Наукпоп не дасть точних перевірених фактів про сприйняття світу, але розширити кругозір та інтелект читача - це її основне призначення»

Ось деякі поради від письменника відносно прочитаних книг.

Про зародження Всесвіту, появу зірок, планет розповідають книги Й. Шкловського «Вселенная жизнь. Разум», В. Решетнікова «Почему небо темное», В. Г. Сурдіна «Разведка далеких планет» та ін.

Цікавий світ біології розкривається у не менш захоплюючих книгах. Про паразитів та мікробів ви зможете прочитати у Карла Циммера «Паразиты: тайный мир», «Планета вирусов», «Микрокосм», Джессіки Снайдер «Микробы хорошие и плохие»

Проблема еволюції людини висвітлена у серії книг Александра Маркова «Эволюция человека», В. Шубіна «Внутренняя рыба», «Вселенная внутри нас».

Рослинний світ відкривається у В. Цимбала «Растения. Параллельный мир».

Математичні загадки розкриваються у книгах Маріо Левіо «Был ли Бог математиком?», Алекса Белакса «Красота в квадрате».

Для чомучок у нагоді стане книга Білла Брайсона «Краткая история почти всего на свете».

Для тих, хто цікавиться психологією, корисною буде книга Джона Лерера «Как мы принимаем решения".

Цікавими з точки зору анатомії є книги С. Бурлаки «Происхождение языка: Факты, исследования, гипотезы», А. Соколова «Мифы об эволюции человека», Л. Вишенського «Неандертальцы».

Всі рекомендовані твори написані зрозумілою, доступною формою для читача-неспеціаліста з певного предмету або галузі. Література такого плану сприяє підвищенню інтелекту та розширенню кругозору читача. Ці книги будуть корисними як для підлітів, так і для дорослих, які хочуть відкрити для себе незвіданний світ захоплюючої науки. 

Владислав Івченко намагався надихнути молодь більше читати літературу такого змісту і йому це вдалося :)

Аліна Скосер,
бібліограф відділу ІДБРМ


Немає коментарів:

Дописати коментар