четвер, 19 січня 2017 р.

Святкова зустріч гранян


Роменські поети в гостях у "Грані"



З піснями й добрими побажаннями у вервечці новорічних свят упевнено розпочав ходу 2017 рік. Усім хочеться сподіватися, що він принесе довгоочікувані мир та злагоду в Україну, ознаменується гарними подіями й дасть надію на покращення життя кожного українця.

Саме з такими побажаннями звернувся до присутніх голова літературно-мистецького клубу «Грань» Віталій Меланич, відкриваючи перше у 2017 році засідання, що відбулося 15 січня у Сумській центральній міській бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка. 

Також він зачитав поетичне вітання від Олексія Усенка (Дмитра Юнака), який стояв біля витоків обласного відділення МСПУ, та від керівників МСПУ Наталії Мавроді-Морозової й Володимира Спектора.

Присутні літератори ознайомились з виставкою книг авторів літературно-мистецького клубу «Грань», які були подаровані бібліотеці ім. Т.Г.Шевченко. 

Під загальні оплески посвідчення члена Міжрегіональної спілки письменників отримала Луїза Кривопішина, а значки – Жанна Гапеєва, Микола Балабан, Надія Фурзенко , Альбіна Батуріна, Богдана Гусак, Юрій Ош, Віталій Меланич, Тетяна Прус, Тетяна Лісненко.


На жаль, напередодні Нового року відійшов у вічність поет із трагічною долею, старійшина клубу, член МСПУ Валерій Полянський. 18 січня йому б виповнився 91 рік, тож на знак вшанування його світлої пам’яті Богдана Гусак коротко розповіла про його творчі здобутки, поділилася спогадами про участь поета у літературному житті Сумщини, зачитала уривки з некрологу Лебединської районної газети «Життя Лебединщини».



Лебединою піснею Валерія Полянського стала збірка поезії «Біла береза», видана 2015 року (редактор Микола Ремньов), а останньою публікацією – вірші у грудневому випуску Харківського альманаху «Лава». Куратор клубу Антоніна Колієнко представила книги Валерія Полянського, які є у фондах бібліотеки, з дарчими написами автора.

Приємно відзначити, що 2016 рік був досить продуктивним для гранян, адже загалом видано близько десятка книг, що полюбилися читачам. Це поетичні збірки Надії Фурзенко, Альбіни Батуріної, Тетяни Лісненко, Тетяни Прус, Луїзи Кривопішиної, Віталія Меланича, Івана Ліва проза Ольги Нестеренко, Ж.Гапеєвої. 

Початок 2017 року ознаменувався появою 18 книги Юрія Оша «Оголений нерв», а незабаром побачать світ поетична збірка Богдани Гусак та роман Ольги Воробйової.

Сумське обласне відділення МСПУ навесні відзначатиме 5 років від дня його заснування. З короткою історичною довідкою про його діяльність виступив засновник та співголова Микола Ремньов. Він запропонував укласти й видати з нагоди ювілейної дати альманах, куди б увійшли твори усіх членів МСПУ за 5 років.

Кожне засідання «Грані» – це не тільки важлива й корисна інформація, це міні-подорожі літературними стежками, зустрічі з новими авторами, можливість дискутувати й ділитися досвідом.

Цього разу Надія Фурзенко представила до уваги присутніх розповідь про представника «Празької школи», поета-емігранта Євгена Маланюка, якому 20 січня виповнюється 120 років. Вона зачитала один із віршів із циклу «Під чужим небом», а також власний переклад російською мовою.



Та все-таки найважливішою подією цього дня став візит роменських поетів. У вересні 2016 року сум’яни завітали до Ромен якраз на День міста й мали можливість почитати своїтвори як у міській бібліотеці для дорослих ім.Б.Антоненка-Давидовича, так і на центральній міській площі в рамках програми «Ромен – квітка в поетичному вінку Сумщини». Цю подію також було висвітлено у місцевій пресі. А тепер настала черга вітати дорогих гостей зі старовинного козацького міста у Сумах.

Про діяльність роменських поетів змістовно розповіли керівник літературного об’єднання «Обрій» Людмила Грицай, голова громадської організації «Літературне об’єднання «Дивослово» Тетяна Лісненко, редактор літературно-історичного альманаху «Ромен» Віктор Клейніх.
 



Чудові поезії прозвучали із вуст Людмили Кранги, Любові Шемчук, Петра Акімова, Вовненко Лариси, Олесі Ластівки. Гості подарували Сумській центральній міській бібліотеці ім. Т.Шевченка збірку поезій та прози «Обрій», а також номери альманаху «Ромен». 

 
 
 

До читання поетичних творів долучилися й члени клубу «Грань». Вперше сюди завітала нова авторка Горобенко Ніна Володимирівна, яка мала можливість почути схвальні відгуки на адресу своїх поетичних рядків.



Віталій Симоновський поділився новиною про публікацію віршів в антології живої літератури «Тропинка в дивный сад», т. 7, видавництво «Скіфія» Санкт-Петербург.



Емоційне і досить насичене засідання у затишній бібліотеці добігло кінця. Але після короткого перепочинку й невимушеного спілкування творча зустріч продовжилася у Муніципальній галереї, де відбувся V етап поетичного марафону «Пори року», який мав символічну назву «Три празники в гості»

Вертеп, чудове виконання гумористичних творів та лірики, музичних композицій створили неповторну ауру свята. Його окрасою стали виступи поетів із Ромен.


 


Святкове дійство завершилося спільним фото, обміном враженнями та побажаннями надалі підтримувати творчу дружбу й співпрацю.


Богдана Гусак,
прес-секретар літературно- мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар