четвер, 9 березня 2017 р.

Тарас Шевченко. День за днем


Бібліотека ім.Т.Шевченка носить це ім’я з 1969 року і
постійно підтверджує це високе звання відповідними заходами





Геній Т.Шевченка потребує глибокого розуміння, перечитування і осмислення його творів. Не всі Шевченка знають, існує безліч міфів про його життя, по-різному тлумачать його творчість.


Літератури про нього написано і видано вже досить багато. В бібліотеках можна знайти значну кількість від літературознавчих – до художніх творів про його життя. В останні роки, а саме в зв’язку з 200-літнім ювілеєм, Т.Шевченко вже представлений повним науковим зібранням своїх творів. Це прекрасне видання гарно оформлене і вміщує в собі всі поетичні, прозові та малярські твори Т.Шевченка з усіма варіантами, різноманітні фото, листи, відгуки, спогади тощо.


Наша бібліотека намагається зібрати в своїх фондах всю літературу про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка. Все це робимо для наших читачів, для того, щоб вони читали і знали Шевченка.



Бібліотека ім.Т.Шевченка щороку проводить значну кількість різноманітних заходів по творчості Т.Шевченка: голосні читання, літературні конкурси, вечори, літературні години, обговорення… Постійно намагаємось залучити читачів до читання творів Шевченка, знайомимо з новою літературою про нього.

«Т. Шевченко. День за днем…» Під такою назвою в центральній міській бібліотеці ім.Т.Шевченка організовано відкритий перегляд літератури, присвячений 203-й річниці з дня народження Кобзаря. 




Тут зібрана література з фондів бібліотеки про життя і творчість Тараса Григоровича Шевченка. Це – літературознавчі видання, сучасні статті про значення творчості Т.Г.Шевченка, його поетичні та прозові твори, коментарі літературознавців та осмислення його творчості. Серед представлених книг привертає увагу особливий твір. 

Забужко О. Шевченків міф України. Спроба філософського аналізу. – К.: Факт, 2006. – 148 с. 



Відома письменниця Оксана Забужко розмірковує над актуальними питаннями сьогодення: в чому причина загадкової абсолютності постаті Т.Шевченка в українській духовній культурі, які метафізичні смисли зашифровані в Шевченківському тексті, чи тільки християнська філософія є ключем до розуміння творчості Кобзаря? 

Ці та інші глибоко світоглядні для українців розуміння допоможуть глибше зазирнути в світ Шевченкового слова. Адже геній Шевченка набагато глибший і складніший, ніж його знають пересічні українці.

О.Забужко в своїй книзі розглядає такі питання: «Заповіт» - угода з Богом про свою посмертну «заложність», «Чому Т.Шевченко – наш перший історик?», «Т.Шевченко як реформатор православ’я”, «Т.Шевченко як перший український національний інтелігент», «Схід і Захід України за Шевченком» та інші. 

Звичайно, ця книга для підготовленого читача, для тих, хто зацікавиться філософським шевченкознавством, тобто осмисленням творчості Т.Шевченка: викладачів, вчителів, студентів-філологів. 

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар