четвер, 9 березня 2017 р.

Вшановуючи Кобзаря



Граняни шанують пам"ять Тараса Григоровича Шевченка





Перше весняне засідання літературно-мистецького клубу «Грань» відбулося сонячної днини 4 березня напередодні чергової річниці з дня народження видатного поета, художника, українського Пророка, чия поезія не втратила актуальності й сьогодні, Тараса Григоровича Шевченка. Тож більшість питань, яких торкалися присутні, так чи інакше стосувалися пам’яті Кобзаря.


Зокрема, куратор клубу Антоніна Колієнко підготувала досить змістовну й цікаву інформацію про лауреатів Шевченківської премії, вручення якої започаткували 1962 року. 


У переддень жіночого дня 8 Березня доречним було згадати саме про жінок-лауреатів цієї престижної в галузі літератури премії. Отож, усім присутнім було цікаво дізнатися, що таких представниць красного письменства всього 10: Ірина Вільде (1965), Оксана Іваненко (1986), Ліна Костенко (1987), Ірина Жиленко (1986), Ірина Іванченко (1996), Михайлина Коцюбинська (2005), Марія Матіос (2005), Любов Голота (2008), Віра Селянська (2011), Галина Пагутяк (2015). Кожна з них залишила помітний слід у різних жанрах поезії й прози.

Цьогоріч лауреатом національної премії імені Тараса Шевченка став Іван Малкович за книгу «Подорожник з новими віршами».

Про перебування Шевченка на Лебединщині під час третьої подорожі в Україну в червні 1859 року розповіла Богдана Гусак, яка, як місцевий краєзнавець, займалася дослідженням даного питання. Вона прочитала поезію «Ой по горі роман цвіте», яку поет написав на хуторі Лихвин, перебуваючи в маєтку поміщиків Хрущових.

Про діяльність колишнього музею Шевченка в Лебедині (нині його експонати знаходяться в районному краєзнавчому музеї) розповіла Валентина Кривенчук, яка була його директором. 

Маловідомі факти про викуп Шевченка з кріпацтва повідомив Геннадій Костенко.

Досить цікавим був літературний огляд творчої спадщини української поетеси Олександри Псел, який підготувала Ольга Нестеренко.


Їй потрапила до рук рідкісна збірка «Тридцять поетес», серед яких і сучасниця Кобзаря, яка його знала особисто, Олександра Псел. На суд слухачів було представлено поезію із триптиху «Дівочі сльози», написану в народно-пісенній манері, яка притаманна й Шевченку.


На пропозицію Надії Фурзенко усі присутні по черзі прочитали з «Кобзаря» за власним вибором пейзажну та громадянську лірику Тараса Григоровича, віддавши данину пам’яті великого поета. 

Керівник літературно-мистецького клубу «Грань» Віталій Меланич повідомив про підготовку чергового номера харківського альманаху «Лава», а також про підготовку до друку ювілейного випуску колективного збірника «Грані слова». 

Традиційно прозвучали нові твори присутніх гранян. Після цього вони мали можливість насолодитися поетичним доробком харківського поета Віталія Ковальчука, який на запрошення керівника клубу приїхав до Сум.


Антоніна Колієнко, куратор клубу, завідуюча відділом абонементу центральної міської бібліотеки ім.Т.Шевченка, отримала для читачів бібліотеки у подарунок від автора нову збірку «Красный Лотос»

По завершенню зустрічі усі бажаючі мали можливість придбати його книги, отримати автограф, сфотографуватися напам’ять. 



Знаменно, що поет погодився під час пішої екскурсії центром міста сфотографуватися біля сумського пам’ятника Тарасові Шевченку, подякував за теплий прийом і запросив до Харкова.

Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»



Немає коментарів:

Дописати коментар