понеділок, 10 квітня 2017 р.

Історія, філософія... і сфрагістика ))

 

Увага! Нові цікаві книжки!



Презентуємо вашій увазі нові книжові надходження до фонду читального залу Сумської міської центральної бібліотеки ім. Т. Шевченка.


Історія України: Джерельний літопис / Червінський В., Обушний М.І. - К.: Вид-во Україна, 2016. - 799 с.

Книга є коротким джерельним літописом історії Ук­раїни з найдавніших часів до сьогодення. До літопису включено пам'ятки, які охоплюють найрізноманітніші види джерел: уривки з літописів, юридично-правові акти, генеалогічні таблиці кня­жих династій, фольклорні матеріали із праць відомих істориків, пись­менників, спогади учасників подій, свідчення іноземців, різного роду статистичні таблиці, діаграми, ілюстрації тощо.

Крім того, до видання включено архівні матеріали, маловідомі чи раніше засекречені документи, які трактувалися однобічно і тенденційно, або замовчувалися з відомих політичних причин, уривки з наукових праць істориків української діаспори. 

Уперше вміщені карти України різних часів, що дає можливість простежити, яку роль відігравало географічне середовище у форму­ванні українського етносу, побудові руїні, а потім і відродженні власної держави упродовж багатьох століть.




Чигирин – гетьманська столиця / Юрій Мицик. – К.: Видавництво «Кліо», 2016. – 392 с. 

Видання є першим узагальнюючим дослідженням з історії гетьманської столиці — Чигирина, з яким пов'язані часи Національно-визвольної війни українського народу 1648—1658 рр., часи Руїни та гайдамацького руху. У ньому висвітлюється також історія Чигиринського полку та низки населених пунктів на його території" (Суботів, Медведівка та ін.). 

Книжка, в якій охоплено події з давніх часів до XIX ст., ґрунтується як на опублікованих, так і на архівних джерелах, проливає світло на незнані сторінки історичного минулого важливого регіону України козацької доби.
Видання розраховане на науковців, викладачів вищої та середньої школи, краєзнавців та всіх, хто цікавиться історією козацтва та рідного краю.


Сас П. Полководець Петро Сагайдачний. / П. Сас. – Київ: ТОВ «Видавництво «КЛІО», 2014. – 280 с. 

У легкій для сприйняття формі змальовано обставини походження, дитинства і змужніння знаменитого запорозького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Відтворено несподівані повороти реальних подій, що ними вирізнялися, зокрема, морський похід козаків на Кафу 1616 р., посольська мандрівка запорожців 1618 р. до перського шаха Аббаса І, польсько-московська війна 1617 – 1618 рр., мужня оборона козаків – героїв Прутсько-Радавецьких Фермопіл, події Хотинської війни 1621 р.

Для студентів і викладачів вищих навчальних закладів, старшокласників, широкого кола читачів. 


Яневський Д. Проект «Україна». Відомі історії нашої держави: продовження. - К.: "Довженко букс", 2016. - 285 с.

У новій книжці заслуженого журналіста України, доктора історичних наук Данила Яневського продовжується розповідь про події, що відбувалися на території сучасної України у 1781—1914 роках. В основу цієї розповіді покладені узагальнені висновки білоруських, литовських, польських та українських науковців, які показали, що уніфікаційна політика окупантів була спрямована на знищення культурної, національної, релігійної, мовної ідентичності окупованих народів, тоді як на землях, які опинилися під австрійською владою, відбувався соціальний, економічний, політичний, культурний розвиток населення. Але завжди були вільні та небайдужі люди, які у різні часи намагалися зробити Україну «ідеальною» правовою державою для всіх народів, що її населяли.

Стадниченко В. Учитель життя. Сковорода як гасло часу. - К.: Успіх та кар’єра, 2016.

Книга про Григорія Сковороду, філософа та письменника,який народився на Полтавщині, вийшла за програмою «Українська книга». Автором-упорядником є лауреат Державної премії України імені Тараса Шевченка (1982), кандидат історичних наук Володимир Стадниченко.

Це видання - нова сторінка Сковородіани Володимира Яковича, яку він започаткував серією публіцистичних розвідок про великого нашого мудреця Григорія Сковороду, зібраних згодом у книгу "Іду за Сковородою. Сповідь любові до вчителя".
зібраних згодом у книгу «Іду за Сковородою. Сповідь любові до вчителя».... http://www.golos.com.ua/article/286047
зібраних згодом у книгу «Іду за Сковородою. Сповідь любові до вчителя»... http://www.golos.com.ua/article/286047
зібраних згодом у книгу «Іду за Сковородою. Сповідь любові до вчителя»... http://www.golos.com.ua/article/286047


Byzantine and Rus' Sealm edited by Hlib Ivakin, Nikita Khrapunov, Werner Seibt. - Kyiv, 2015. - 333 p.; il. 

Ця збірка - плід твор­чої співпраці провідних дослідників у галузі візантійської та давньорусь­кої сфрагістики з декількох європейських країн. У вересні 2013 р. в Києві проходила наукова конференція, в якій взяли участь фахівці з Австрії та Болгарії, Росії та Туреччини, України, Франції та Швеції. Їх доповіді стали основою цієї книжки.

Давньоруська сфрагістика свої вито­ки має у візантійській. Візантійські печатки потрапляли у Київську Русь, інколи на­буваючи нового змісту в очах місцевого суспільства. Дослідники джерел аналізують подібні проблеми, а їхні роботи доповнюють одна одну й відкривають нові перспективи для вивчення політичних зв’язків, а також загальних процесів культурного обміну в епоху середньовіччя. 

Патроном проекту є відомий український підприємець, колекціонер, меценат Олексій Шереметьєв.

Книга видана на англійській мові, має багатий ілюстративний матеріал і буде цікава історикам, джерелознавцям, сфрагістам і всім, хто має інтерес до цієї незвичайної галузі історії.
«Садівник щастя. Сковорода як дзеркало України» — першим виданням у рамках згаданого проекту. Виклавши в ньому спогади інших сковородинознавців, автору вдалося спроектувати творчу спадщину Григорія С... http://www.golos.com.ua/article/286047

Немає коментарів:

Дописати коментар