середу, 24 травня 2017 р.

28 травня – Всеукраїнський День краєзнавства


Увага! Новий день в календарі визначних дат!


Бути патріотом – означає:
любити рідну країну і рідний край…
 



Національна спілка краєзнавців України в січні 2017 року прийняла рішення про відзначення щорічного Всеукраїнського Дня краєзнавства. 

До цього часу різні культурно-освітні та наукові організації відзначали День краєзнавства в різні дні року. Віднині затверджена єдина дата – 28 травня, адже саме в цей день в 1925 році в Харкові розпочалася 1-а Всеукраїнська конференція з краєзнавства, під час роботи якої було створено Всеукраїнський комітет краєзнавства. (Рекомендую переглянути сайт Національної Спілки краєзнавців України, в тому числі її Сумської обласної організації, де можна знайти повнотекстові краєзнавчі матеріали).

Значна частина просвітницької краєзнавчої роботи покладена на публічні бібліотеки, які є осередками збирання, зберігання, накопичення і розповсюдження краєзнавчої інформації для різних верств населення.

Щорічно бібліотеки Сумської міської централізованої системи, в тому числі і центральна міська бібліотека ім. Т.Шевченка проводять сотні цікавих краєзнавчих акцій, конкурсів, Днів краєзнавства, зустрічей з краєзнавцями, презентації краєзнавчих видань, віртуальні екскурсії та подорожі по визначних і туристичним місцям міста Суми та Сумщини… 

Бібліотекарі нашої ЦБС створюють електронні презентації, віртуальні виставки, відеоролики по пам’ятним місцям, по архітектурним спорудам, по ювілеям визначних людей нашого рідного краю. Творчі виставки в наших бібліотеках презентують таланти жителів Сумщини. 

Напрацьовані електронні бази з краєзнавства в ЦМБ ім. Т.Шевченка дають можливість швидко і в повній мірі задовольнити запити наших читачів достовірною краєзнавчою інформацією.



Краєзнавчі фонди наших бібліотек щороку поповнюються новими цікавими виданнями. Так, нещодавно сумський краєзнавець О.Ленський подарував бібліотеці ім.Т.Шевченка своє нове видання, написане на основі архівних документів до 100-річчя Української революції, що відзначаємо нині. Книга має назву «УНР і Сумщина». 

Ось кілька цитат з цього невеликого краєзнавчого видання про події сторічної давнини в нашому місті:
«27 листопада 1917 року на засіданні Сумської міської думи, у присутності 38 гласних відбулися вибори делегатів до Українських Установчих зборів, а 28 листопада владу Української Центральної Ради було визнано Сумськими повітовими Земськими зборами». 
«8 грудня у м. Суми почалася масована більшовицька агітація. Кожному, хто вступив у Червону гвардію обіцяли по 500 крб. і барський будинок».
«Важко більшовикам довелося в Сумах. У Сумській Раді переважали меншовики, есери, представники офіцерства, а в міській думі – представники купців, капіталістів і середній прошарок міщан. На промислових підприємствах були сформовані загони Червоної гвардії, але цього не вистачало, щоб захопити владу…».

Історія нашого краю така ж складна і трагічна, як історія всієї України. Дізнатись про неї більше, використовуючи всі наявні друковані, електронні та архівні документи, спогади очевидців, старі фото тощо можна в бібліотеці ім.Т.Шевченка. Запрошуємо!

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС 


Немає коментарів:

Дописати коментар