неділю, 28 травня 2017 р.

Дороги Романа Іваничука





Іваничук Р.І. Дороги вольні і невольні: Щоденники. 1991-1994. – Харків: Орбіта, 2016. – 555 с.


Р. Іваничук (багато хто знає його як автора роману «Мальви») почав писати цю книгу з метою збереження свідчень про важливий історичний момент через тиждень після проголошення Незалежності України: «Сповнилась мрія багатьох поколінь українців – зруйнованих, знедолених, з’яничарених і уцілілих, сповнилась мрія мого життя!...». 


Сьогодні українцям, які шукають винуватців у нинішніх подіях, варто звернути увагу на історію становлення незалежної української держави, на негативну роль окремих політиків, на вплив сусідньої держави та окремих її представників на Україну. Роман Іваничук в жанрі політичного щоденника та подорожнього нарису осмислює в цій книзі події минулого і сучасного України. 

Видання складається з двох книг: «Благослови, душе моя, Господа!..» та «Мандрівки близькі і далекі»

В першій з них подана велика кількість цікавого і нині ще не відомого для загалу фактичного матеріалу з життя України початку 90-х років, визначних політичних рішень та окремих українських подій, що стосуються як біографії самого автора, так і долі України. Це своєрідне документальне відтворення початку 90-х через призму сприйняття талановитого письменника.

Читачам буде корисно дізнатись з цієї книги дещо цікаве і невідоме про Кравчука, Горбачова, про Народний Рух, про дії окремих українських письменників тощо.
Автор свідчить, що політики не поспішали розбудовувати державу, а займались власними інтересами і це тривало майже всі 25 років Незалежності. Як влучно автор ставить їм «діагноз»:
«Живемо в добі, коли політики або нічого не знають і не можуть передбачити майбутнє, або зовсім безсилі коригувати хід історії, коли закони випливають із несправедливих засад, а якщо і справедливими народжуються, то не є чинні…».
В другій книзі автор описує зарубіжні подорожі, здійснені протягом всього свого життя. Осмислює свої відчуття від них з посиланням на певні історичні події, на визначну роль деяких історичних діячів і робить порівняння для нас, українців. 

Ці подорожі наповнені цікавим публіцистичним матеріалом і є підставою для роздумів і заглиблень в осмислення українського національного характеру, української долі, української історії… 

Книга написана легко і зрозуміло. Читається швидко і залишає багато вражень для особистих роздумів. Читач знайде у Р. Іваничука багато відповідей на раніше поставлені для себе питання.

Олена Мартюшова, 
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар