середу, 27 вересня 2017 р.

Вересневі "Посиденьки"



Краєзнавство і кулінарія: цікаве та корисне





Вересневе засідання клубу «ПОСИДЕНЬКИ» мало вкрай інформативно насичений зміст.


З краєзнавчою темою «Площа Незалежності» виступила завідуюча бібліографічним відділом ЦМБ ім. Т.Шевченка - Л.Д. Клімачова. 



Площа Незалежності – одна із центральних площ м. Суми, з’явилася на карті міста порівняно недавно, в 80-ті роках 20 століття. І було дуже цікаво послухати про вулиці і будівлі, що існували на місці площі до її створення.



Мапи Сум і світлина фотомитців за період 19 -20 століть дали змогу зазирнути в історію поетапної розбудови нашого міста, сколихнути спомини у членів клубу. Адже місто змінювало свій ландшафт і архітектурна обличчя прямо на очах, в роки їх молодості.




Високо оцінили слухачі не тільки бесіду-лекцію Л.Д. Клімачової, а і її титанічну працю по зібранню по зернині рідкісного матеріалу для неї.

Друга частина засідання повернула уяву членів клубу із минувшини у вересне сьогодення… З осіннім сонцем, закінченням консервування і городнього сезону, проблемою зберігання врожаю.





Наші пращури залишили нам в спадок одну з найчудовіших харчових технологій, що дозволяє залишати овочі довгий час смачними і корисними. Це квашення.

Квасили капусту, огірочки, томати, тикву, сливи… навіть, картоплю. Про особливості приготування овочів цим способом на прикладі капусти ми і продовжили спілкування в клубі.




Загадали історію появи капусти як культури. Познайомились в відеосюжетах з викоритстанням декоративної капусти у створенні клумб та приготуванням кулінаркою з Кореї квашеної пекінської капусти кімчхі.

Ось скільки цікавого і корисного почули і побачили наші дорогі читачі, не забуваючи при цьому пити трав’яний чай із домашніми смаколиками.

Засідання клубу вдалося на славу. До зустрічі у жовтні! 


Алла Білокур,
провід. біб. абонементу для дорослих ЦМБ ім. Т.Шевченка

Немає коментарів:

Дописати коментар