середу, 27 вересня 2017 р.

Бібліотекар – Forever!


Вітаємо всіх бібліотекарів з професійним святом!
(30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек)



Хто сказав, що бібліотекарі – вимираюча професія? Помиляєтесь, або ви зовсім не знаєте наших бібліотекарів! 


Це ж люди-унікуми! Вони найрозумніші, найактивніші, найвинахідливіші, найкреативніші!.. Бібліотекарі нашої міської ЦБС з усіх проблем завжди знаходять вихід, навіть за відсутності достатнього фінансування. 

Ось вам кілька прикладів. 

Меблі в бібліотеці зламались, у вікна вітер свище – знайдемо спонсора й замінемо! Стіни облупилися, стеля обсипається – зробимо ремонт самі! Нових книг не вистачає – придумаємо акцію і будуть у нас книги!

Компютерне обладнання й Інтернет начасі – швиденько напишемо проекти, приймемо участь в конкурсах й виграємо гранти! Десятки грантів! Запрошуємо на безкоштовний Інтернет в усі бібліотеки ЦБС! 

Коли читач не йде до нас – то ми йдемо до читача в трудові і навчальні колективи, на вулиці, в парки, на пляжі, на лавочки у дворах… Проводимо флешмоби, рекламні акції, свята вулиць…

Батьки скаржаться нам, що діти не хочуть читати – навчимо, ми знаємо як зробити це весело! Не хочуть учні вчитися – знайдемо підхід до кожного, наші заходи допоможуть вчитись!

Буває, що й дорослі не хочуть читати, думати й аналізувати – а ми їх зацікавимо й легко простимулюємо, достатньо кількох дискусій!

Часто люди похилого віку бояться Інтернету – дарма, ми навчимо їх спілкуватись в соцмережах, знаходити родичів і давніх друзів в Скайпі, проводити через Інтернет комунальні платежі і т.п.

Для тих, хто втратив віру і надію допоможемо завдяки бібліотерапії та залучимо до спілкування в читацьких клубах по інтересам!

Думаєте такі професіонали, як наші бібліотекарі, не виживуть в майбутньому? Не зможуть знайти нових підходів до обслуговування населення літературою та інформацією? Та просто ви їх не знаєте! 

Це ті працівники, хто без спеціального навчання від рахівниці одразу перейшов до Excel, від бібліотечних плакатів – до створення презентацій, відео- і кінороликів, від стінгазет – до блогів і сайтів, від олівців і трафаретів – до фотошопу… Погодьтесь, що не у всіх професіях це сталося. А бібліотекарі змогли!

А думаєте просто за одне своє життя перевести бібліотечні фонди з Десятичної класифікації – в ББК, а потім – в УДК! Зайдіть в найближчу бібліотеку і спробуйте розібратись в цьому! А потім будете викидати бібліотекаря в архів історії!

Не вийде, тому що бібліотекар був тисячі років тому і буде в майбутньому, ну може трохи зміниться назва нашої професії, з цим погоджуюсь.


Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар