понеділок, 5 лютого 2018 р.

Віддавши данину пам’яті



Капризи лютого – дощ, ожеледиця – не завадили членам літературно-мистецького клубу «Грань» зібратися в дружне коло й провести досить змістовне й насичене засідання. 






Цього разу воно розпочалося на сумній ноті. Минули сороковини з того дня, як знову порідшали ряди гранян: передчасно відійшов за межу вічності журналіст, поет-сатирик Олег Шрамко. Усі присутні вшанували його пам’ять хвилиною мовчання. Також прозвучали його гострі сатиричні рядки у виконанні Надії Фурзенко. 



Уже кілька років поспіль на сторінках обласної газети «Ярмарок» регулярно з’являються прозові й поетичні твори багатьох членів клубу: Юрія Оша, Віталія Меланича, Богдани Гусак, Альбіни Батуріної, Надії Фурзенко, Ольги Нестеренко, Ірини Булахової, Віталія Симоновського, Валентини Кривенчук, Миколи Балабана та ін


Завдяки статтям про ювілярів та активну літературну діяльність «Грані», про клуб дізналося чимало дописувачів та читачів з різних куточків області, з’явилося більше поціновувачів художнього слова. Звісно, немалу роль у цьому відіграли професіоналізм та щира прихильність до творчих особистостей головного редактора газети Володимира Петренка.



Саме він і став почесним гостем лютневого засідання. Володимир Васильович досить детально виклав історію періодичного видання від виходу першого випуску 4 січня 2001 року до нинішнього чергового 887-го випуску 2018 року. 



Як на ринку товар на будь-який смак, так і в газеті є найрізноманітніша інформація – від політики до анекдотів. Тому й назва відповідна – «Ярмарок». 17 років – це солідний термін, який засвідчив живучість газети в інформаційному просторі. Доводилося переживати важкі часи, коли через політичні амбіції блокувалися випуски, стояло питання про заборону видання, яке продовжували друкувати за межами Сум. Як не було важко, «Ярмарок» цьогоріч радує своїх дописувачів цікавими матеріалами. 


 

Цікаво було дізнатися, як пан Володимир проходив стажування в газеті «Чикаго-трибюн» (США), боровся за своє дітище. Він запевнив, що газета ще не вичерпала своїх ресурсів і висловив сподівання, що це не останній рік її існування. Цього йому побажали члени клубу, які поставили ряд запитань, на які отримали вичерпні відповіді. На згадку гість подарував кілька примірників газети, де кілька матеріалів мають авторство гранян. 



25 січня прихильники творчості Володимира Висоцького відзначили 80 років від дня народження поета й барда, легендарного актора кіно й театру . Про його життєвий і творчий шлях, як завжди, змістовно й цікаво розповіла куратор клубу Антоніна Колієнко. 

 

Вона запропонувала переглянути унікальні документальні кадри інтерв’ю із зіркою, записи його пісень, фото пам’ятників у різних куточках світу: в Харкові, Одесі, Києві , Самарі, Владивостоці, Воронежі, Чикаго та ін.



Також були представлені різноманітні видання як творів самого поета, так і спогади про нього. Віддавши данину творчому генію Володимира Висоцького, граняни із теплотою у серці пригадали короткі миті зустрічі з ним: Віталій Меланич у Сєвєродонецьку, Олексій Лагутін у Сумах, Ольга Воробйова у Москві. Викликали жвавий інтерес доповнення Володимира Петренка, Юрія Оша, Надії Фурзенко про популярність поета, звістку про його передчасну смерть. 

Ще одна одіозна постать на літературному олімпі України могла б цього року відзначити 80-річчя, якби політичні репресії не привели до завчасної загибелі Поета. Це поет-дисидент, письменник, перекладач, літературознавець, громадський діяч, борець за права людини Василь Стус



Про його нелегку долю і літературну спадщину Богдана Гусак підготувала презентацію «Постать, що єднає Україну». Присутні мали можливість дізнатися про маловідомі факти з біографії митця, зокрема про його домінування на нагородження Нобелівською премією, про посмертні державні нагороди, випуск ювілейної 2-гривеної монети на його честь,літературну діяльність сина, який продовжив справу батька, займається збереженням пам’яті про славетного сина України, якого називають Шевченком ХХ століття.



Надія Фурзенко прочитала власні переклади російською мовою поезій Василя Стуса. Всі погодилися із тим, що такі сильні духом патріоти потрібні у наш час, вони є рупором совісті і прикладом для підростаючого покоління. 

Наостанок на мажорній ноті прозвучало нове із доробку присутніх членів клубу «Грань»: Віталія Меланича, Олександра Сердюченка, Олексія Лагутіна, Миколи Балабана, Ольги Воробйової, Надії Фурзенко, Тетяни Прус, Луїзи Кривопішиної, Богдани Гусак, Ірини Булахової, Раїси Коваленко, Юрія Оша. 


В кінці засідання Віталій Меланич привітав переможців електронної книги «Свій варіант» МСПУ Юрія Оша і Олексія Усенка.

Богдана Гусак,
прес-секретар літературно-мистецького клубу «Грань»

Немає коментарів:

Дописати коментар