пʼятницю, 30 березня 2018 р.

Чотири в одному: жарти, пташки, тюльпани і домовички


Сьогодні, 1 квітня святкується День Сміху. У цей день прийнято жартувати, розігрувати своїх друзів і близьких, а ще багато сміятися. 

Але в цей день є ще кілька свят, вартих уваги! 







  • 1 квітня - Міжнародний день птахів
Він виник в США в 1894 році. Незабаром свято, що отримав популярність завдяки ЗМІ, почав масово проводитися в усіх штатах, а потім прийшов до Європи. 
Завдяки ЗМІ дуже швидко зросла увага до цього дня і на всій планеті. 

Тепер в рамках біологічної програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” День птахів святкується в усьому світі.

Це свято закликає допомагати птахам, охороняти їх і берегти. Тому всі любителі пернатих можуть спорудити домівку для птахів. Вийти на прогулянку і погодувати пташок. Або хоча б розповісти близьким людям про цей день, щоб ніхто не забував, що птахи – це дуже цінні істоти на планеті Земля і їх потрібно берегти.

Нагадаємо, що в другі вихідні травня відзначається ще один дуже відомий пташиний свято - Всесвітній день мігруючих птахів.

А взагалі, у нас з давних-давен існував добрий звичай на Благовіщення (7 квітня) випускати птахів з кліток і пекти булочки у вигляді жайворонків - перших весняних пташок.

  • День пробудження домовика!
Наші язичницькі пращури дуже велику увагу приділяли такому містичному персонажу, як домовик. 

У далекі часи вірили в те, що ця істота дійсно має місце в житті людей, а також грає в ній дуже велику роль. Вважалося, що домовик, як і більшість звірів, на зиму йде в сплячку, і лише іноді прокидається, щоб поїсти і зробити щось по дому. А ось 1 квітня цей домашній мешканець обов’язково прокидається, бо весна вже в самому розпалі.

Для того, щоб домовик прокинувся в доброму гуморі було прийнято залишати йому на кухні блюдечко з молоком і випічку.

Але так як вважалося, що домовики мають дуже примхливий характер і можуть напустувати після довгого сну, то ще було прийнято всіляко розважати домашнього мешканця.  Щоб той не напустував сам! Щоб  домовичок не занудьгував треба було вдягати одяг навиворіт, особливо часто це були різні шкарпетки і взуття на ноги. А в розмові з домочадцями всі намагалися жартувати і розігрувати один одного. Таким чином домовик був би задоволений, вважали наші пращури.

  • Фестіваль тюльпанів в Стамбулі
Також 1 квітня святкується дуже барвистий і знаменитий на весь світ фестиваль тюльпанів. Проходить він у Стамбулі щорічно. 

В цей день в Стамбул з усього світу з’їжджаються туристи. 

По всьому місту висаджуються мільйони тюльпанів різного кольору і форми! Посадкою цих квітів займаються не тільки спеціальні служби, а й жителі міста, а також туристи. Цей прекрасний фестиваль триватиме цілий місяць!

Тож вітаємо вас з 1 днем ​​квітня! Нехай ваш домовик прокинеться задоволеним. Хороших і смішних розіграшів вам в цей день. Покорміть птахів сьогодні. І якщо є можливість – їдьте в Стамбул на фестиваль тюльпанів! 






Немає коментарів:

Дописати коментар