вівторок, 6 березня 2018 р.

Почесне звання Тараса Шевченка для бібліотеки нашого міста


9 березня – день народження Т.Г.Шевченка -
видатного поета, письменника, художника й провідного
мислителя українського народу


Наша бібліотека з гордістю і великою відповідальністю носить його ім’я досить давно - з 1969 року. Саме тоді ім’я Т.Г.Шевченка міська бібліотека отримала в честь відзначення в Україні 155-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.



Це стало можливим в короткі роки так званої ідеологічної відлиги, а саме - в 60-і, адже ні до 60-х, а ні пізніше - в 70-80-і роки це було б уже неможливим. Т.Г.Шевченко тоді не тільки замовчувався, але й заборонявся радянською владою, адже Кобзар всією своєю творчістю відкрито виступав за незалежність нашого народу, за звільнення України. Отже, нашій бібліотеці тоді пощастило, в інші роки їй могли присвоїти якесь російське ім’я, яке нині може довелось би змінювати.

Присвоєння цього імені нашій бібліотеці було пов’язане з її переїздом в далекому 1969 році з маленького тісного приміщення по вулиці Жовтневій у нове просторе двоповерхове місце перебування по вулиці Кооперативній,6, де знаходиться наша бібліотека і донині.

Це була подія загальноміського, а може й обласного значення. На відкритті бібліотеки 31 серпня 1969 року були присутні керівники міста і області, почесні гості з інших міст, письменники, поети, постійні читачі…

Великі просторі читальні зали, нові меблі, багато нової літератури, єдині в області відділ обслуговування юнацтва, відділ літератури з питань мистецтва, в якому було доступне всім нове піаніно, сучасний музичний програвач, великий акваріум – все це захоплювало сумчан, які масово стали записувались читачами нашої бібліотеки. З того часу наша бібліотека стала постійним місцем спілкування багатьох наших жителів в рамках цікавих читацьких клубів, місцем творчих зустрічей, концертів, місцем презентацій нових видань і нових творчих виставок.

З того далекого 1969 року і донині в нашій бібліотеці працівники завжди пам’ятають про почесне звання своєї бібліотеки і гідно представляють це в своїй роботі. Щорічні масові заходи по творчості Т.Г.Шевченка, а саме: Шевченківські дні поезії, літературні вечори, літературні години, краєзнавчі повідомлення, що пов’язані з іменем Т.Г.Шевченка, проходять для різних вікових груп наших читачів та найбільше для юних сумчан.


Постійно в бібліотеці оновлюються книжкові виставки, перегляди літератури про життя і творчість Кобзаря. Бібліотекарі збирають всю літературу про Т.Г.Шевченка; у нас напрацьована значна інформаційно-довідкова база та цікавий досвід роботи по поширенню інформації з різноманітних питань про Тараса Григоровича Шевченка.

Це різноманітні дослідження про різні періоди життя і творчості Т.Г.Шевченка, про його перебування на Сумщині; літературознавчі матеріали про його поезію та окремі прозові твори, про його творчість як художника; інформація про наших земляків, пов’язаних в той чи інший спосіб з Т.Г.Шевченком; про все, що в нашому місті носить його ім’я; про пам’ятники і пам’ятні знаки присвячені Т.Г.Шевченку в нашому краї та інше.

В останні роки бібліографи бібліотеки ім.Т.Г.Шевченка створюють різноманітні електронні презентації, віртуальні виставки, відеоролики, щоб гідно представити в мережі Інтернет всі напрацювання, що зібрані і пов’язані з іменем Т.Г.Шевченка та нашим краєм. Так поширюємо інформацію про Кобзаря для молодого покоління.

Олена Мартюшова,
заст.директора Сумської міської ЦБС




Шевченко і Сумщина
 


Скульптурна шевченкіана

Немає коментарів:

Дописати коментар