понеділок, 5 березня 2018 р.

Березнева зустріч гранян



Зовсім не весняний початок березня в цьому році: по-зимовому сніжно та холодно. Місто в сніговому полоні. Але це не завадило членам літературного клубу "Грань" зібратися на своє щомісячне засідання в улюбленому місці бібліотеки ім. Шевченка - за овальним столом затишної читальної зали.


Куратор Антоніна Колієнко зробила огляд літератури "Поети - лауреати Національної Шевченківської премії 21 століття". Кожна книга викликала інтерес, прочитані вірші жваво обговорювалися. Члени клубу брали книги, щоби ближче познайомитися з поезіями українських митців. 

Напередодні Шевченківських днів із задоволенням подивилися уривок із спектакля драмстудії "Асорті" м. Середина-Буда, який був присвячений 200-річчю з дня народження Кобзаря. 


Запис постановки представила Надія Фурзенко, розповівши про свою талановиту однокласницю Галину Іванівну Рубін, під керівництвом якої він був створений. 

Всього було поставлено нею і цим колективом 10 цікавих тематичних вечорів! 

Цей Шевченківський спектакль на обласному конкурсі був нагороджений дипломом "Відкриття конкурсу". 


Микола Ремньов поділився враженням від книги, упорядником якої був Юрій Каплан: "Киев. Русская поэзия. ХХ век: Поэтическая антология". 


А всього Юрій Каплан зібрав 8 антологій, які висвітили творчість 700 авторів! 



Надія Фурзенко розповіла про книгу "Антологія сучасної новелістики та лірики України - 2017" видавництва "Склянка Часу". Антологія йде від грецьких слів Antos -квітка + lego- збираю. Антологія сучасної новелістики та лірики України була задумана 2003 року. Це щорічне видання стало однією з традицій видавництва "Склянка Часу". В анотації книги сказано: 
"Зібрано новий букет. Нам хотілося в ньому, як і в попередніх, мати не штучні квіти так званого літературного бомонду, а природні, зібрані на пагорбах, у степах, луках та лісах України".
5 віршів Надії Фурзенко надруковано в цій книзі (с.184-186): три російською та два українською мовою. Вона зачитала 2 надрукованих вірша: "Морской верлибр..." та "День зникає на захід сонця..."
Члени студії обговорили мовне питання. Прийшли до висновку: треба вдосконалювати знання рідної мови. Але російськомовна українська література має право на самовираження. 



Члени клубу "Грань": Ірина Булахова, Тетяна Прус, Ольга Суровицька прийняли участь у конкурсі ім. Леся Мартовича. Жовква ласкаво зустрічала наших поеток. Вони повернулися із грамотами і нагородами. Всі присутні радо привітали лауреатів.


Віталій Меланич, Богдана Гусак, Ольга Суровицька, Ірина Булахова відвідали Харків, де прийняли участь у презентації книги "3 цех. 25 лет клуба Визбора", куди увійшли їх твори. 

Презентація залишила незабутнє враження.






Як завжди, кожен із гранян прочитав свої нові вірші, оповідання, отримавши відгуки друзів-літераторів.


Надія Фурзенко,
літературно-мистецький клуб "Грань" 

Немає коментарів:

Дописати коментар