середу, 1 серпня 2018 р.

Марія Магдалена, Спляча красуня та Попелюшка: жіночі типи в літературі

Часи змінюються, казкові принцеси або рокові жінки в літературі отримують нові імена, але й надалі відповідають своїм першообразам, що диктують представницям прекрасної статі не завжди прийнятні життєві сценарії.










Тетяна Петренко у огляді Якими нас прагнете: жіночі рольові моделі в 3 українських романах пропонує подивитися на три українські романи, написані жінками, дія яких відбувається навколо типових жіночих досвідів. Які рольові моделі вони пропонують чи спонукають осмислити?
"У тексті «Якими нас прагнете» Олена Теліга майже століття тому писала, що в чоловічій літературі бракує прийнятних позитивних жіночих образів, тих ідеалів, яких чоловіки прагнуть у жінках. Це був не так феміністичний маніфест, як щире нерозуміння, чому літературі бракує адекватних жіночих образів. Бо ж це чоловіки-митці прописували усіх цих рабинь, мучениць, фатальних жінок, ідеальних далеких наречених, недосяжних мертвих красунь і т.д. Сьогодні на письменників, що прописують недоладні жіночі ідеали не бракує гендерних критикинь. Зате є вдосталь жіночих текстів, авторки яких продовжують цю прадавню традицію."
Аналізуються три романи - книги Христі Венгринюк "Народжуватися і помирати взутими", Ольги Деркачової "Коли прокинешся" і Тетяни Сидоренко "Ольга, дружина Пікассо".

Роман Ольги Деркачової "Коли прокинешся" є в багатьох бібліотеках нашої Сумської ЦБС: (АБ (1), Ф1 (1), Ф2 (1), Ф3 (1), Ф16 (1), Ф17 (1)).


"У романі «Коли прокинешся» Ольга Деркачова звертається до образу Сплячої красуні. Персонажка цієї історії, Марта, на початку прокидається після тривалої коми. Не від поцілунку принца, просто настав час. Поки Марта спала, життя навколо дівчини змінилося. Її батьки, себто король і королева її інтелігентного світу, померли; з казкового палацу (її квартири) було винесено всі родинні скарби та картини. Та й чоловік героїні, її казковий принц, виявився фейковим і не дочекався пробудження своєї принцеси, щоб привітати її до нового життя поцілунком. Він привласнив дім Марти, де весь цей час жив з іншою жінкою. Але для воскреслої для нового життя дівчини всесвіт все ж приберіг ідеального принца та трошки романтичних декорацій. Та чи надовго?"
"Людській природі властиво шукати навколо знайомі казкові й літературні ситуації, а жіночим персонажам в історії культури взагалі притаманно проходити шлях мучениці. Варіантів і рольових моделей немало. Та, варто визнати, деякі із них краще залишити в глибинах історії культури, а не повертати як типову рольову модель до життя знов і знов. "
Пропонуємо нашим користувачам прочитати книгу і скласти власну думку про цей роман та інші книги авторки! До того ж, вас очікує велика кількість книг інших авторів, що присвячені сучасним або історичним жіночим долям. ЗАПРОШУЄМО! :))

Немає коментарів:

Дописати коментар