неділю, 29 липня 2018 р.

«Життя людського строки стислі…»: Літопис долі Ліни Костенко на фоні історії України


До бібліотеки ім.Т.Шевченка надійшло нове видання
за програмою «Українська книга»

До "Книжкового Арсеналу" цього року видавництво «Либідь» підготувало для шанувальників творчості Ліни Костенко велику біографічну книжку «Гармонія крізь тугу дисонансів...», авторами якої є Іван Дзюба, Оксана Пахльовська і Ліна Костенко







Дзюба І.М. «Гармонія крізь тугу дисонансів…» / Іван Дзюба, Ліна Костенко, Оксана Пахльовська. – К.: Либідь, 2016. – 584 с. : іл. 

Це доповнене і оновлене видання на основі книги 2011 року «Є поети для епох», в якій йшлося про інтерпретацію Іваном Дзюбою творчості Ліни Костенко та біографічна розповідь поетеси у розмові з її донькою – Оксаною Пахльовською.

Книга «Гармонія крізь тугу дисонансів…» - це літопис долі Ліни Костенко на фоні історії України в радянську епоху, в часи створення Народного Руху, під час перебудови і в добу боротьби за Незалежність. 

Нове видання 2016 року після Майдану та війни на Сході стало актуальним з позицій детальної і відвертої розповіді «письменника в Часі і про час в душі письменника». Адже сприйняття нами багатьох речей в суспільстві з часом змінюється, та незмінні моральні цінності Ліни Костенко. 

Як відзначив в цій книзі І.Дзюба: 
«Зло залишатиметься злом, а добро – добром завжди… Перемоги завжди діставались Україні важкою ціною. Покликання поезії – допомагати вберегти Людське у вирі ненависті й нещадності. Захистити цінність добра, справедливості й милосердя. Це її поле битви за майбутнє свого народу». 
Тому ця книга є дослідженням і своєрідними роздумами про долю українського письменника такого рівня як Ліна Костенко і його сприйняття епохи, про вплив його творчості на націю, про сприйняття її творчості українцями.

Крім детального аналізу творчості великої поетеси, ця книга є документом її відвертих спогадів про зустріч з О.Довженком, про зустрічі і листування з П.Тичиною, про незустріч її з Є.Маланюком, про солідарність шестидесятників, про розгромні доноси-рецензії на «Марусю Чурай», про знайомство Л.Костенко з багатьма поетами, дисидентами, митцями, про відзначення ювілею Л.Костенко на Донбасі і в Севастополі в 2010 році… Дуже багато цікавого і невідомого! 

А ще ця книга цікава філософським аналізом України і українців, який можна знайти в творах поетеси. Наприклад, в «Записках українського самашедшого», надрукованому в 2011р., Ліна Костенко поставила нам страшний діагноз: 
«Ми хто? Ми статисти духовної пустелі. Ми гвинтики й шурупи віджилої системи, вона скрипить і розвалюється, продукти розпаду інтоксикують суспільство, і воно по інерції обирає й обирає тих самих. Великий народ обирає карликів, маріонеток, і що цікаво, - не він їх, а вони його сіпають за мотузочки у цьому політичному вертепі».
З тих пір відбулися тяжкі для України події. Ще довго ми будемо досліджувати як змінила нас Революція Гідності і війна на Донбасі. Чи були жертви марними? 

Побачимо на наступних виборах.

Олена Мартюшова,
заст. директора Сумської міської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар