четвер, 29 листопада 2018 р.

Чому б не почитати?



Свобода існує для того, щоб ходити в бібліотеку
Іосиф Бродський

Чому б вам не почати читати? Коли ви читаєте більше, життя змінюється на краще.

Як це відбувається,





розповідає ресурс Creu:


1. Ви знайдете безпечний спосіб втекти від невдач, стресів і нудьги власного життя.
Немає необхідності звертатися до таблеток або алкоголю. Економте свої гроші. Купуйте книги або почніть завантажувати декілька електронних книг з тисяч, які перебувають у вільному доступі. Занурьтеся в історію. Загубіться в іншому світі. Переберіться зі своєї голови в голову персонажа.
2. Ви виявите, що у вас є сім'я. 
Навіть, якщо у вас все добре і є батьки і, можливо, брати і сестри, а ще ціла юрба тіточок і дядечків, бабусь і дідусів. А може бути, і немає. Може бути, ви відчували себе самотнім у цьому світі. Покинутим. Чи ви дійсно таким або просто відчуваєте, що абсолютно не вписується у власну сім'ю, - ви можете стати завзятим читачем і знайти нових родичів. Це всесвітня, повністю відкрита і дійсно прекрасна сім'я. Це сімейство читачів. Книголюбів. Літературних наркоманів. Бібліофілів. Стань одним з нас, і ти знайдеш споріднені душі в кожному куточку земної кулі. Звичайно, у нас є сигнал на кшталт таємного сімейному рукостисканню. Просто дістань книжку і почни читати. Це все, що потрібно.
3. Ви станете частиною позачасової глобального розмови. 
Книги - це спосіб, за допомогою якого минуле спілкується з нами. До того ж це спосіб спілкування між культурами, країнами, соціальними класами і групами. Книги дозволяють нам увійти в інші життя і світи ненав'язливо, але при цьому з повним зануренням. Так, це приголомшливо.
4. Ви навчитеся висловлюватися красиво і, навіть, вишукано.
Читання є найбільш безболісним способом поповнити свій словниковий запас, поліпшити правопис і розширити граматичні компетенції. Читайте більше, і ви зможете самовдоволено хихикати, коли ваші друзі будуть допускати помилки в статусах соцмереж. Ви зможете виправляти їх. Ви станете Граматичним Тираном, як завжди мріяли.
5. Ви полюбите черги, зупинки та зали очікування.  
Це може стати переломним моментом у вашому житті. Замість того щоб нетерпляче переступати з ноги на ногу, пихкати і зітхати або висловлювати гнів і невдоволенн, можна просто ... читати. Ви всього лише дістаєте цікаву книгу з кишені або сумки, і у вас з'являються розвага, спілкування і інтелектуальна стимуляція - все в одному флаконі.
6. Ви станете більш приємною і, головне, толерантною людиною.
Можливо, вам не дуже-то і хочеться ставати більш приємним, але оточуючі точно будуть не проти. Можливо, ви ніколи не були жертвою расизму, насильства або злиднів. Можливо, ви не знаєте, як це - страждати від нерозділеного кохання. Можливо, вам легше критикувати, ніж співчувати. Читання не змінить це повністю, але воно допоможе вам задуматися, перш ніж засуджувати. І співчувати не замислюючись.
7. Ви узнаєте багато нового і цікавого. 
Навіть якщо ви читаєте фантастику, ви можете дізнатися досить багато про культурний вплив, відносини, історії, страхи, людської психології, різних проявах духу, наслідки війн, способах, за допомогою яких роботи захоплять світ, і хитрощах, завдяки яким супергерої примудряються зберегти свої плащі в чистоті. Це все дуже корисна інформація.
8. Ви виявите, що були не так вже і обізнані, ніж думали. 
У той час, коли ви ще не були залежні від читання, ви вважали, що судите досить неупереджено, вірно? Ви думали, що знаєте багато, маєте широкі погляди на життя і досить точне уявлення про те, як влаштований світ. Потім ви почали читати. Можливо, перші книги не так вже й змінили ситуацію. Вони, ймовірно, безпечно зберігали вас в зоні комфорту. А потім один з членів вашої нової читаючої сім'ї порадив вам щось. Ви так і зробили. І раптом ви зрозуміли: те, що вам здавалося таким знайомим, по-справжньому відомим, в чому ви були на 200% впевнені, насправді зовсім не так. І тоді ви відчули, як починає тріскатися ваш мозок. І коли в тріщини потрапить світло, ви побачите справжній стан вашого розуму: тьмяного, запорошеного, переповненого величезною кількістю припущень. Ви продовжували читати, і тріщин ставало все більше. Одне за іншим ці припущення зникали. Світла ставало більше. Повітря очищувалося.
9. Ви відкриєте в собі творчі здібності. 
Коли ви наповните свій розум свіжим матеріалом з усіх цих книг, почне відбуватися щось дивне. Ваш розум прокинеться. Насправді, творчість - це вміння створювати зв'язки. Всі ті люди, чиєю винахідливістю ми захоплюємося, займаються саме створенням зв'язків. У них є широка база даних, і вони не турбуються про роздільне зберіганні інформації. Вони дозволяють поезії просочуватися в науку. Вони дозволяють вірі і історії бовтатися разом. Вони розуміють, що категорії можуть накладатися одна на іншу. Ми звикли вішати ярлики на речі: це дає нам ілюзію розуміння, але нерідко вона є контрпродуктивною. Читання допомагає розірвати ярлики. Читання допомагає вам заповнити розум.
10. Ви розвинете уяву і перестанете боятися бути дивним.
Коли ви читаєте книгу, яка є продуктом чиєїсь уяви, ви починаєте більше довіряти власній і використовувати її. Яка це прекрасна ідея - використовувати мозок у всьому його божевільному, лякаючому, приголомшливому потенціалі. Читання допоможе вам в цьому. Якщо ви вважаєте себе дивним, просто почніть читати що-небудь з області сюрреалізму або наукової фантастики (або сюрреалістичної фантастики), і скоро ви відчуєте себе самою нормальною людиною в світі.
Звичайно, ви захочете читати більше. І ви будете робити це. І тоді ваша власна фантазія змішає прочитане з реальним життям, додасть його в вашу унікальну колекцію інформації, досвіду і освіти. Хто знає, до чого це призведе? Хіба ви не хочете дізнатися? Так чому ж ви ще не відкрили книгу?

Немає коментарів:

Дописати коментар