четвер, 7 лютого 2019 р.

Книга, написана за допомогою WhatsApp, отримала престижну премію

Іранський журналіст і режисер Бехруз Бучані написав свою книгу «No Friend But the Mountains» у в'язниці, використовуючи повідомлення у WhatsApp.







Беруз виграв Victorian Premier’s Literary Awards - премію штату Вікторія (Австралія), лауреати основної номінації якої одержують $125 тисяч. Премію у 1985 році заснував Джон Кейн, тогочасний прем’єр Вікторії. Вручення відбувається раз на 2 роки у 7 категоріях - нон-фікшн, художня література, драматичний твір, твори корінних народів, поезія, література для молоді та неопубліковані рукописи. 




Іранський журналіст і режисер Бехруз Бучані - курд, вихідець з Ірану, біженець. Шість років він перебував у австралійському міграційному ізоляторі. Його книгу No Friend But the Mountains (букв. «Жодного друга, крім гір») уряд Австралії, країни, яка його відторгнула, визначив одним з найкращих нон-фікшн видань. «Парадоксальне відчуття», - зазначив Беруз.

Бехруз Бучані писав свою книгу у в’язниці, використовуючи повідомлення у WhatsApp - він боявся лишати свої тексти у замітках чи на папері, адже охоронці регулярно приходили у кімнату з обшуками.

 



Автор писав мовою фарсі і відразу ж скидав кожну фразу в месенджері WhatsApp перекладачеві.
«WhatsApp - як мій офіс. Я не писав на папері, бо раз на тиждень чи на місяць охоронці вривалися й проводили обшук наших кімнат. Я хвилювався, що загублю свої записи, тому простіше для мене було просто писати й відразу надсилати», - зазначив Беруз.

Телефон є його основним інструментом - на нього він відзняв документальний фільм Chauka, Please Tell Us The Time, з нього пише до британської газети Guardian - і тепер дає інтерв’ю журналістам щодо своєї перемоги.

За автора премію забрав перекладач його твору, той самий, який отримував повідомлення в месенджері, бо для Бучані в’їзд до Австралії заборонений. Беруз шукав у країні притулку, бо в Ірані за журналістську діяльність йому загрожувала в’язниця. Однак втікаючи від однієї неволі, він фактично потрапив в іншу.
"Книга не змінила долю Бучані. Принаймні, поки не змінила. Проте, це допомогло підвищити поінформованість про умови, які могли б вирізати, якщо автор дотримувався б традиційних методів публікації", - зазначив перекладач видання.
Та Беруз не здається. З нагоди вручення премії він записав відеозвернення, де проголосив основну істину:
«Слова сильніші за ґрати… Це прекрасний час. Давайте ж сьогодні ввіримося могутності літератури».


Немає коментарів:

Дописати коментар