неділю, 2 червня 2019 р.

"Олівець може змінити світ...": індійський проект StickLit


 В Індії створена
«найбільша громадська бібліотека».

Індійські митці ініціювали створення проекту StickLit - наліпки з літературними цитатами, які кожен може роздрукувати й наклеїти десь на вулиці







Нідхір Кундатіл та Ману Панді використовують наклейки та плакати, щоб створити те, що, як вони сподіваються, стане найбільшим сховищем літератури у громадських місцях.

Після запуску в Бенгалуру і Делі в 2017 році, проект розповсюдився по всій Індії, з волонтерами в різних містах. Наклейки доступні на веб-сайті StickLit, і його засновники закликають людей завантажувати і вільно користуватися ними.





Ініціатива спрямована на популяризацію літератури та на те, щоб перетворити будь-яке громадське місце у простір, що стимулює мислення.




StickLit прагне стати “найбільшим сховищем хорошої літератури у громадських місцях: бібліотека, яка є безкоштовною для всіх”. Так вони потрапили на вулиці, виставляючи наклейки, плакати і настінні розписи.  
"Робити що-небудь на вулиці складно, оскільки існують численні фактори, які необхідно враховувати, як поліція або дозволи", - говорить Панді. - Це іронія долі, що ми повинні тікати, намагаючись зробити щось хороше для суспільства".
Один з найпопулярніших плакатів у Бенгалурі включає цитату з лекції Салмана Рушді:
"Цензура - це те, що перешкоджає вам робити те, що ви хочете робити, і те, про що хочуть говорити письменники, це те, що вони роблять. Не те, що заважає їм це робити."
Засновники розміщують стікери, виходячи з контексту: вірші на залізничних станціях, наприклад, коли люди мають більше часу для їх роздумів; коротші цитати та витяги на вулицях. Вони також використовують місцеві мови - хінді в Делі, або каннада в Бенгалурі - поряд з англійською. Також планується розміщувати літературні стікери у в’язницях і тюрмах.




33-річний Кундатіл, графічний художник з Бенгалуру, керує дизайном. Він каже, що він навмисно вибирає сміливі, яскраві кольорові шрифти і мінімальні елементи дизайну, щоб не просто привернути увагу, а забезпечити, щоб увага зосередилася на тексті.
"Нам подобається вірити, що люди, особливо молоді, долучаються до StickLit, оскільки вони не є цинічними», - каже Панді. - Вони все ще вірять, що ручка та олівець можуть змінити світ. І ми хотіли б цьому сприяти."


Немає коментарів:

Дописати коментар