понеділок, 8 липня 2019 р.

Національна бібліотека Катару


 Знайомимось із супербібліотеками світу:
Національна бібліотека Катару










У минулому році у місті Доха відкрилася Національна бібліотека Катару, спроектована відомим нідерландським архітектором Ремом Колхасом.





Її вже називають однією з найбільш значущих пам'яток не тільки в самій країні, а й у всьому регіоні.





Бетонна форма будівлі створює ромбовидні фасади, вершина одного з яких височить над центральним входом. Вікна бібліотеки зроблені зі скляних хвилястих панелей. Інтер'єри містять велику кількість інновацій, наприклад, автоматичну систему сортування книг, кілька інтерактивних стін для ЗМІ, термінали для самостійної реєстрації, відкриті ряди книжкових полиць, висячі сидіння і багато іншого.




Комплекс об’єднує відділи національної, публічної та університетської бібліотеки, а також Колекцію Спадку: найважливіші тексти та манускрипти арабо-ісламської культури.





Такий поділ не випадковий, так як бібліотека покликана символічно пов'язати минуле і майбутнє країни. Як заявила її Високість Шейха Моза бінт Насер:

Концепція проекту, пов'язана зі знанням спадщини і будівництвом майбутнього Катару, демонструє значну роль, яку бібліотека буде грати в розкритті людського потенціалу, оскільки Катар будує економіку, засновану на знаннях. Для досягнення цієї мети країні необхідна сучасна, динамічна національна бібліотека.
На площі 42 000 кв. м зберігається близько мільйона книжок. Бібліотека здатна одночасно прийняти декілька тисяч відвідувачів.




Відвідувачі можуть використовувати індивідуальні та групові навчальні простори, комп'ютерні лабораторії, інноваційні станції, що пропонують широкий спектр творчих інструментів, таких як 3D-принтери і музичні інструменти. 





Немає коментарів:

Дописати коментар