пʼятницю, 13 вересня 2019 р.

Супернезвичайне місце, або Найкраща бібліотека 2019 року


Міжнародна федерація бібліотечних асоціацій та установ визначила найкращу бібліотеку за 2019 рік. Нею стала Oodi в місті Гельсінкі (Фінляндія).







Oodi відкрилася у грудні 2018 року перед святкуванням річниці незалежності країни.
Її описують як подарунок держави для своїх громадян на честь 101 року незалежності. Назва перекладається з фінської як «Ода». Будівництво розпочалося у 2015 році, на нього витратили 98 млн євро. 


 
 


У перші два дні після її відкриття бібліотеку відвідали 55 тис. разів. Бібліотека позиціонує себе як місце проведення культурного життя міста, тут відбуваються покази, вистави, дискусійні панелі, навіть, збори активістів мітингів тощо.


 
 


Крім книг, тут є також 3D-принтери, машини для нарізки вінілу, швейні машинки, пристрої для виготовлення значків тощо - тож кожен бажаючий одержить можливість створення будь-яких креативних проектів. На території можна також натрапити на 9 живих дерев.


 
 


Найкрутіше, що всі книги, приміщення, комп'ютери, гаджети і більшість витратних матеріалів абсолютно безкоштовні для городян. Будь-хто може прийти сюди і створити що завгодно - від собачої будки, надрукованій на 3D-принтері, до модної колекції, від виставки фотографій до музичного альбому.



 
 


Oodi  доводить, що сучасна бібліотека - це не тільки місце видачі та читання книг. Це великий суспільний центр, куди люди приходять розвиватися, вчитися, спілкуватися, грати, освоювати якісь нові навички та технології.

!!! Більше яскравих вражень та фото від відвідин цієї дуже незвичайної бібліотеки читайте у постах:


Немає коментарів:

Дописати коментар