понеділок, 12 червня 2023 р.

Я мислю тільки музикою...: Йоганнес БРАМС

"Я мислю тільки музикою, і якщо так піде далі,
перетворюся на акорд і зникну в небесах".

З листа Й. Брамса Кларі Шуман

Пропонуємо вашій увазі подкаст, присвячений видатному німецькому композитору, піаністу і диригенту, одному із головних представників епохи романтизму Йоганессу БРАМСУ. 

7 травня цього року виповнилося 190 років від дня його народження.





 


Брамс дійсно був одним з найвизначніших композиторів періоду романтизму, і його музика відображала синтез традиційних та новаторських елементів. Він шанував класичну музичну спадщину, особливо творчість Баха та Бетховена, і активно використовував їх структурні та композиційні прийоми у своїх творах.

Однак композитор проявляв свою власну творчу особистість і індивідуальність. Його музика була багатошаровою і емоційно насиченою, з виразною драматичністю і глибокою лірикою. Він майстерно використовував конtrapunkt (поліфонію) та розвинуті музичні форми, що надавало його композиціям впевненості й глибини.

Таке поєднання класичних та романтичних елементів у творчості Брамса дозволило йому стати музичним посередником між попередніми епохами та майбутніми поколіннями композиторів. 

Творчість займала ключове місце в житті Брамса настільки, що завадила узнати особисте щастя і стала для нього чи не єдиним засобом виявлення почуттів. 

Він справив значний вплив на музичний світ, впливаючи на таких композиторів, як Густав Малер, Арнольд Шенберг, Сергій Рахманінов та багатьох інших.

Тому можна сказати, що Брамс був одночасно новатором і традиціоналістом, поєднуючи в своїй музиці найкращі аспекти минулих епох і вносячи свої унікальні ідеї й вираження. 

Його твори, такі як інструментальні концерти, рапсодії, вальси й сонати, цикл Угорських танців, Німецький реквієм, Колискова, симфонії (особливоЧетверта) входять до репертуару найвизначніших сучасних виконавців. Наприклад, Скрипковий концерт Брамса належить до числа найпопулярніших творів цього жанру.

Його роботи залишаються прикладом витонченості, майстерності та романтичної виразності, що продовжують захоплювати та надихати слухачів і композиторів і сьогодні.


В оформленні подкасту були використані:

Немає коментарів:

Дописати коментар